Naslovna Sport Ostali sportovi Koji su sportovi najrizičniji, a koji najsigurniji za igranje u doba koronavirusa
Koji su sportovi najrizičniji, a koji najsigurniji za igranje u doba koronavirusa
0

Koji su sportovi najrizičniji, a koji najsigurniji za igranje u doba koronavirusa

0

Italijansko ministarstvo sporta i Olimpijski komitet Italije napravii su dokument na 400 strana u kojem je izvršena kategorizacija sportova po opasnosti od širenja koronavirusa.

U dokumentu se nalazi spisak 387 sportova koji su rangirani u pet grupa (0 – nepostojeći rizik, 1 – slab, 2 – srednji, 3 – veliki i 4 – izuzetno veliki).

U kategoriju najsigurnijih sportova, odnosno onima u kojima ne postoji rizik zaraze spadaju jedrenje, plivanje na otvorenim vodama, golf i tenis.

Zanimljivo, tenis će se morati igrati pod drugačijim uslovima. Teniseri će nositi zaštitne naočale i rukavice, a svaki igrač će imati svoje loptice kod servisa.

Atletika je rasprostranjena u četiri kategorije, od 0 do 3, u zavisnosti od discipline, a najsigurniji kolektivni sport je vaterpolo koji je u kategoriji 2.

Kako se navodi u analizi, i pored toga što su igrači tokom čitavog meča u neposrednom fizičkom kontaktu, vaterpolo se igra u hloriranoj vodi koja može onesposobiti virus.

Nogomet je u kategoriji 3, a u najugroženijoj 4. kategoriji su košarka, rukomet, ragbi, odbojka i svi borilački sportovi.

Mnoge je zanimalo zašto je odbojka, koja je beskontaktni sport, u istoj kategoriji ostalim sportovima u kojima su igrači uvijek u dodiru jedan s drugim.

Naime, odbojkaši i odbojkašice su također veoma blizu jedni drugima kada su ispred mreže, te je zbog toga rizik prenošenja koronavirusa izuzetno veliki.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *