Naslovna Sport Nogomet Ferdinandova emotivna priča iz 2010. godine otkrila kakav je genijalac Ferguson
Ferdinandova emotivna priča iz 2010. godine otkrila kakav je genijalac Ferguson
0

Ferdinandova emotivna priča iz 2010. godine otkrila kakav je genijalac Ferguson

0

Ferdinand je ispričao priču o tome kako je Sir Alex Ferguson u jednom trenutku motivisao igrače tako što im je doveo 33 čileanska rudara koja su dva mjeseca preživjela u zatočenom rudniku. Bio je to način jednog od najboljih menadžera svih vremena da motiviše svoju ekipu.

“Sjećaš li se čileanskih rudara, u jednom trenutku su razmišljali da će početi jesti jedni druge kako bi preživjeli, a trebao im je pravi timski duh kako bi se izvukli iz rupe. Prije jednog treninga i uoči jedne važne utakmice, sjedili smo na biciklima i odjednom dolazi grupa nepoznatih likova. Bili su to rudari iz Čilea”, započeo je svoju priču ovaj legendarni defanzivac Manchester Uniteda.

Ferdinand je nakon toga objasnio u čemu leži genijalnost Fergusona i zašto je taj potez bio sjajan i s ljudske i sa sportske strane.

“Sljedeći dan smo igrali utakmicu, a kada je Ferguson došao u svlačionicu, nije želio previše pričati. Kratko nam je objasnio da je svoj govor održao ‘jučer’, odnosno pred rudarima, a dodao je samo jedno. ‘Ako sada ne možete poginuti na terenu, pucati po šavovima 90 minuta, a nakon onog što ste vidjeli jučer, onda ne zaslužujete biti ovdje’. Šta se desilo na kraju? Razvalili smo ih!”, ispričao je Ferdinand.

Podsjećamo, 2010. godine u San Joseu urušio se rudnik i zatočio 33 rudara na dubini od 700 metara, a nakon punih 68 dana akcije svi su izvučni na sigurnu površinu i taj događaj pratio se iz gotovo čitavog svijeta. Meč koji su rudari pratili na Old Traffordu i za koji su dobili poziv bio je protiv Arsenala.,

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *