Naslovna Tehno Nauka Mravi mogu “namirisati” tumor u uzorku urina
Mravi mogu “namirisati” tumor u uzorku urina
0

Mravi mogu “namirisati” tumor u uzorku urina

0

Novo istraživanje je pokazalo da mravi mogu otkriti tumor u uzorku urina zahvaljujući svojim snažnim olfaktornim receptorima.

U istraživanju se navodi da su mravi Formica fusca otkrili tumore tako što su “mirisali” urin pacijenata.

“Mravi se mogu koristiti kao bio-detektori za razlikovanje zdravih pojedinaca od onih koji imaju tumor. Lako ih ‘obučiti’ jer brzo uče, veoma su efikasni i nisu skupi za održavanje”, izjavila je Patrizia d'Ettorre, autorica istraživanja.

Organska jedinjenja, koja se oslobađaju u slučajevima kancerogenih tumora, prisutna su u fiziološkim tečnostima uključujući znoj, urin pa i paru daha.

Vođa istraživanja i glavni autor Baptiste Piqueret je sa svojim timom započeo ksenotransplantaciju tumora raka dojke u miševe te je omogućio njegovo razvijanje. Nakon toga su naučnici uzeli uzorke urina zdravih i bolesnih životinja kako bi ih analizirali.

U istraživanju su mravi uspjeli povezati miris tumora s nagradom tako što su dobijali kap zaslađene vode ispred uzorka urina bolesnog miša. Oni su se zadržavali u blizini urina bolesnih miševa otprilike 20 posto duže nego u slučaju urina zdravih miševa nakon povlačenja šećerne vode jer su tražili ukusnu poslasticu. Mravi su “naučeni” novom zadatku za samo tri treninga, odnosno ukupno desetak minuta. To je mnogo brže u odnosu na pse koji otkrivaju rak, jer njihova obuka traje i do šest mjeseci.

“Naučili smo ih da povezuju miris raka s nagradom. Pokazali smo da mravi mogu uzrokovati urin zdravih i bolesnih miševa. Iznenađeni smo koliko su mravi pouzdani i efikasni”, dodala je naučnica.

Crni mravi poznati kao Formica fusca žive širom Evrope, ali i u određenim regijama Južne Azije i Afrike.

Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *