Naslovna Magazin Beč ostaje grad u kojem je najpogodnije živjeti, a u Sarajevu se stanje poboljšava
Beč ostaje grad u kojem je najpogodnije živjeti, a u Sarajevu se stanje poboljšava
0

Beč ostaje grad u kojem je najpogodnije živjeti, a u Sarajevu se stanje poboljšava

0
Mercer između ostalog hvali kvalitetu javnog prijevoza u ovom gradu i široku paletu kulturnih i zabavnih aktivnosti koje se nude.

Evropski gradovi i dalje imaju najvišu kvalitetu života u svijetu, a Beč, Cirih i Minhen nalaze se na prva tri mjesta ne samo u Evropi već i na globalnom nivou.

München dijeli treće mjesto s Vancouverom u Kanadi i Aucklandom na Novom Zelandu. Düsseldorf se nalazi na šestom mjestu, a slijede ga Frankfurt, Kopenhagen, Ženeva i Basel.

Minks (188), Tirana (175) i St. Peterburg (174) su najlošije rangirani u Evropi, dok se Sarajevo popelo za tri mjesta (156) u odnosu na prošlu godinu zbog pada prijavljenog kriminala.

Kako bi donijeli konačnu listu u kojem gradu je najpogodnije živjeti Mercer ispituje kvalitetu života u 231 glavnom gradu širom svijeta. Uzima se u obzir 39 segmenata uključujući zdravstvenu zaštitu, prijevoz, zagađenje zraka, sigurnost i političku stabilnost.

Na posljednjem mjestu je iračka prijestolnica Bagdad, mjesto ispred je Bangui, a na 229. mjestu je jemenska prijestolnica Sanaa. Razlozi zbog koja su ova tri grada na posljednja tri mjesta su politička nestabilnost, siromaštvo i klima.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *