Naslovna Magazin Kultura Uručene nagrade za kratku priču ¨Zija Dizdarević¨
Uručene nagrade za kratku priču ¨Zija Dizdarević¨
0

Uručene nagrade za kratku priču ¨Zija Dizdarević¨

0

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH danas je bio domaćin 36. književno-kulturne manifestacije “Zija Dizdarević” na kojoj su uručene nagrade za tri najbolje priče natječaja za najbolju kratku priču/pripovijetku u ovoj godini.

Ovo je ujedno i prvi put da svečanost dodjele nagrada “Susreti Zija Dizdarević” nije održana u Fojnici.

Predsjednik Programskog savjeta “Susreta Zija Dizdarević” Hadžem Hajdarević govorio je o značaju manifestacije.

Na ovogodišnji natječaj stiglo je 106 priča iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Švedske, Srbije i Hrvatske.

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu: književnik i profesor na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Sarajevu (predsjednik žirija) Edin Pobrić, književnica i direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Šejla Šehabović te književnik i scenarista te Josip Mlakić.

Pobrić je istakao da je na natječaju bio zastupljen cijeli region što se moglo osjetiti, jer još sva imena učesnika nisu poznata, po jeziku i kulturološkom kodu priča.

Ove godine je jedan autor mogao poslati samo po jednu priču. Učestvovalo je 106 autora, što Pobrić smatra odličnim za književnost.

– Tri nagrađene priče se izdvajaju po jezičkoj strukturi – kazao je on.

Prvonagrađena priča je “Kerber” Fedora Marjanovića iz Banja Luke za koju je Pobrić kazao da je borhesovska.

Drugonagrađena priča “Na groblju” Ivone Grgić iz Tuzle, kako navodi Pobrić, uspjela je iz svakodnevnice praviti jednu poeziju riječi.

“Kada ćete me voditi” naziv je trećenagrađene priče Željke Šutić iz Mostara, koja je ocijenjena kao polifonija glasova. Ono što karakteriše ovu priču koja govori o staračkom domu je, kako je naveo Pobrić, stid, osjećaj s kojim se rijetko srećemo.

Zanimljiva je i činjenica da se radi o autorima koji su tek počeli sa pisanjem priča, te je drugonagrađenoj Željki Šutić ovo bila prva priča koju je napisala, a Ivona Grgić je u ovoj godini počela pisati…

(Fena)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *