Naslovna Magazin Kultura Izložba grafika ¨Otisci multioriginalne BiH¨ dostupna online
Izložba grafika ¨Otisci multioriginalne BiH¨ dostupna online
0

Izložba grafika ¨Otisci multioriginalne BiH¨ dostupna online

0

Povodom Svjetskog dana kulture raznolikosti za dijalog i razvoj koji se obilježava 21. maja, postavljena je online izložba grafika “Otisci multioriginalne Bosne i Hercegovine” sa 40 radova studenata likovnih akademija iz cijele BiH.

Od 21. maja do 5. juna izložba će biti dostupna putem platforme na kojoj posjetioci mogu pogledati originalne radove mladih bh. umjetnika, te saznati više o njihovom nastajanju.

Izložba “Otisci multioriginalne Bosne i Hercegovine” je kruna rada i saradnje studenata likovnih akademija iz Sarajeva, Banje Luke, Mostara, Širokog Brijega i Trebinja, koja je započela 2014. godine na istoimenoj radionici u Počitelju, te nastavljena naredne godine u Bosanskoj Krupi.

Radionice su organizovane kroz USAID-ov mirovni projekt Pro-Budućnost koji provodi CRS sa partnerima, s ciljem da edukuju mlade, promoviraju originalnu umjetničku bh. grafiku, naglašavaju autentične vrijednosti naše zemlje sa akcentom na ljude i krajeve, te stvaraju prostor za upoznavanje i povezivanje mladih ljudi iz različitih etničkih grupa i sredina.

Okupljeni ljubavlju prema grafici umjetnici su zajedno djelovali sa ciljem da njihova djela ostave neizbrisiv trag u vremenu.

Na isti način i projekt PRO-Budućnost – povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost, okuplja organizacije koje su ujedinile svoje snage za mir i toleranciju, saopćio je CRS.

Obilježavanjem Svjetskog dana kulture raznolikosti njeguju se upravo te vrijednosti – međusobno poštivanje, razumijevanje i prihvatanje, te je to i razlog zašto je izložba objavljena baš na ovaj dan.

Izložba je proteklih godina bila postavljena u Sarajevu, Banjoj Luci, Bosanskoj Krupi, Mostaru, Trebinju i Širokom Brijegu.

(Fena)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *