Naslovna Magazin Kultura U ¨Noći teatra u BiH¨ raznovrsni programi
U ¨Noći teatra u BiH¨ raznovrsni programi
0

U ¨Noći teatra u BiH¨ raznovrsni programi

0

Pozorišne predstave, ali i informiranje o pozorištu iz druge vizure zamisao je manifestacije Noć teatra koja će u subotu, 16. novembra biti upriličena širom Bosne i Hercegovine.   

Tako će uz predstave, kao osnovni dio programa, biti održane promocije knjiga, online teatarske izložbe i drugi sadržaji.

Koordinatorica 10. Noći teatra BiH Merima Handanović iz Bosanskog narodnog pozorišta Zenica najavila je 19 sudionika na toj manifestaciji iz 14 gradova, sa ukupno 26 programa.

– Na centralnoj manifestaciji u Zenici bit će upriličeno izvođenje predstave ‘Otthello’, po tekstu Williama Shakespearea. Režirala je Nina Nikolić, a nastala je u međunarodnoj kooprodukciji BNP Zenica, Makedonskog narodnog teatra Skoplje i Peripetija produkcije iz Skoplja – naglasila je na konferenciji za medije u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Sarajevo Šejla Šehabović kaže da je ta institucija kulture za ovogodišnju manifestaciju pripremila promociju knjige ‘Laboratorija lutkartstva – Bijenale jugoslovenskog lutkarstva, Bugojno 1979 – 1989.’ Vahida Durakovića, a bit će postavljena i prigodna izložba.

V.d. direktora Drame Narodnog pozorišta Sarajevo Slaven Vidak smatra da manifestacije takvog tipa doprinose promociji pozorišta uopće i pozorišne umjetnosti.

Narodno pozorište Sarajevo sudjelovat će predstavom ‘Ožalošćena porodica’ prema tekstu Branislava Nušića, u režiji Ahmeda Imamovića i u izvedbi ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo. Kaže da publika mnogo voli tu predstavu. Dugo je na repertoaru, ali uvijek rasprodata.

Treća subota u novembru tradicionalno se obilježava kao Noć teatra, a na evropskom nivou sudjeluje 11 država. Ove godine 16. novembar je i Međunarodni dan tolerancije, a u BNP Zenica bit će postavljena izložba ‘Romi na marginama’.

(Fena)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *