Naslovna Magazin Kultura Predstava ¨Prah¨ premijerno izvedena pred punom salom CKM-a
Predstava ¨Prah¨ premijerno izvedena pred punom salom CKM-a
0

Predstava ¨Prah¨ premijerno izvedena pred punom salom CKM-a

0

Predstava “Prah” u kojoj igraju Mirsad Tuka i Gordana Boban, novi projekt Altteatra nastao u koprodukciji sa Centrom kulture i mladih Općine Centar (CKM), sinoć je premijerno izvedena na do posljednjeg mjesta ispunjenoj teataskoj sceni u Jelićevoj.

Publika je glumce nagradila višeminutnim aplauzom te ih čak četiri puta vraćala na bis, saopćeno je iz CKM-a.

Tu duodramu mađarskog autora Györgya Spiróa režirao je Miralem Zupčević, a producentska palica pripala je direktoru Altteatra Slavenu Vidaku, koji sinoć nije krio oduševljenje reakcijom publike.

– Predstavu sam gledao danima na probama i čekali smo premijeru da vidimo reakciju publike. Nismo ni mogli predvidjeti da će toliko pozitivno reagirati i jako sam sretan. Mislim da imamo hit, ne u smislu populističke predstave, nego komada koji će ljudi gledati najmanje deceniju – kazao je Vidak, u čijoj produkciji je nastao i komad “Dame biraju”.

“Prah” je priča o bračnom paru koji živi na rubu materijalne i moralne egzistencije. Pritisnuti troškovima života i vraćanjem dugova, zatečeni su iznenadnim dobitkom na lotu koji bi mogao biti rješenje svih problema. Preispituju se, suočavaju sa mogućim prednostima ali i posljedicama iznenadnog bogatstva kroz strah, sreću, euforiju i tako publiku do samog kraja drže u neizvjesnosti.

– Večeras je bilo izvan svih očekivanja. Publika je jako lijepo reagirala na dijelove koje smo pikirali ali i na neke druge gdje nismo očekivali reakciju i to je sjajno. Pljesak na kraju koji nije bio kurtoazan, već srčan i ljudski, pokazao je koliko je predstava dobra i uspješna – ocijenila je Boban.

Rekacije publike dirnule su i Mirsada Tuku, koji je veoma sretan zbog uspješne premijere.

– Rijetko kada budem ovako sretan i zadovoljan kao večeras, publika je divno reagovala. Od početka predstave imali smo interakciju sa publikom – podvukao je Tuka.

Naredna igranja predstave u Sarajevu planirana za noći vikenda već su rasprodana.

Planirana su i gostovanja širom BiH, a prvo je 13. novembra u Narodnom pozorištu Mostar, 21. novembra u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica te 22. novembra u Narodnom pozorištu Tuzla. Nakon toga ekipa “Praha” odlazi i na gostovanja u regionu.

(Fena)
Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *