Naslovna Magazin Kultura Izložba ¨Mi gradimo prugu, pruga gradi nas¨ otvara manifestaciju Mjesec muzeja
Izložba ¨Mi gradimo prugu, pruga gradi nas¨ otvara manifestaciju Mjesec muzeja
0

Izložba ¨Mi gradimo prugu, pruga gradi nas¨ otvara manifestaciju Mjesec muzeja

0

U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine danas će biti otvorena izložba “Mi gradimo prugu, pruga gradi nas” čiji su autori studenti Odsjeka za grafiku pri Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Izložba se realizira u okviru projekta The Living Museum, a partneri na projektu su Historijski muzej BiH, Univerzitet umjetnosti i King's College iz Londona.

Kroz projekat je napravljena platforma za inovativna istraživanja i interveniranja u Zbirku umjetničkih djela Historijskog muzeja BiH, koja je zbog tog projekta prebačena u centralni izložbeni prostor.

Četiri studenta Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu su od juna do oktobra radila istraživanje grafičkih listova i crteža koji se čuvaju u Zbirci.

Studenti Ensar Hadžić, Marina Krsmanović, Faris Ramadanović i Stefan Savić su imali priliku da se informiraju o tehnikama i temama o kojima govore likovna djela iz muzejske zbirke.

Djela najvećih bosanskohercegovačkih i jugoslovenskih umjetnika su im poslužila kao inspiracija za stvaranje vlastitih radova – djela studenata bit će predstavljena u prostoru kao i djela koja se čuvaju u Historijskom muzeju BiH.

Studenti su kroz izložbu djelovali i kao kustosi i kao umjetnici pažljivo su selektirali radove iz kolekcije, povezujući muzejske priče sa sadašnjim društvenim fenomenima i problemima.

Osim te izložbe u Historijskom muzeju BiH istovremeno bit će predstavljena instalacija “U drugom svjetlu” Milene Michalski koja govori o muzeju u arhitektonskom i konceptualnom smislu.

Tim događajima se zvanično otvara manifestacija Mjesec muzeja 2019, koja se četvrtu godinu organizira s ciljem promocije kulturno-historijskog naslijeđa koje se čuva u muzejskim zbirkama, unapređivanja muzejske prakse i jačanja svijesti o važnosti muzeja u bh. društvu.

Tokom novembra u Historijskom muzeju BiH bit će organizirane različite aktivnosti izložbe, predavanja, radionice, filmske projekcije te kustoska vođenja, najavljeno je iz Historijskog muzeja BiH.

(Fena)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *