Naslovna Magazin Kultura Sarajevo narednih dana pjesnička prijestolnica
Sarajevo narednih dana pjesnička prijestolnica
0

Sarajevo narednih dana pjesnička prijestolnica

0

Dok traju “Sarajevski dani poezije” Sarajevo postaje svjetska i evropska prijestolnica kulture – rekao je, između ostalog, na današnjem otvaranju te manifestacije predsjednik Društva pisaca Bosne i Hercegovine Hadžem Hajdarević.

On je podsjetio da su “Dani poezije” prilika da se u Sarajevu okupe pjesnici iz BiH, regiona i svijeta te skrenu pažnju javnosti na značaj pjesničke riječi.

Hajdarević je podsjetio da su “Sarajevski dani poezije” nakon Struških večeri poezije najstariji pjesnički festival u regionu.

Predsjednik Organizacionog savjeta manifestacije književnik Mile Stojić govorio je o značaju poezije te ulozi i statusu pjesnika nekad i sad.

Da dolazi na sarajevsku smotru poezije već nekoliko puta i da se uvijek iznova raduje istaknuo je pjesnik iz Srbije Zoran Bognar, dodavši da je i njegovo mišljenje kako je sarajevska pjesnička manifestacija, nakon Struških večeri, možda i najveći pjesnički festival u regionu.

U programu otvaranja “Sarajevskih dana poezije” održanom u Klubu 1 učestvovali su Bisera Alikadić, Zoran Bognar, Fadila Nura Haver, Šejla Šehabović, Goran Simić, Faruk Šehić, Elvedin Nezirović i Amir Talić.

“Sarajevski dani poezije”, koji se ove godine održavaju 58. put, trajat će do 13. oktobra i ugostit će pjesnike iz Crne Gore, Hrvatske, Austrije, Luksemburga…

(Fena)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *