Naslovna Magazin Film U Sarajevu otvoreni Dani evropskog filma u BiH
U Sarajevu otvoreni Dani evropskog filma u BiH
0

U Sarajevu otvoreni Dani evropskog filma u BiH

0

Tradicionalni festival Dani evropskog filma u BiH otvoren je u kinu Meeting Point u Sarajevu.

Festival organizuje Mreža državnih instituta za kulturu zemalja članica Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUNIC) pod predsjedavanjem Goethe instituta, i Info centar Evropske unije u BiH.

Otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u BiH Khaldoun Sinno izjavio je na otvaranju da je ta manifestacija postala tradicija u okviru Evropske sedmice, kojom se slavi evropska kultura u danima oko 9. maja – Dana Evrope.

– Također, cilj nam je pokazati bogatstvo kulture unutar članica Evropske unije, kao i to da kulturno pripadamo zajedno jer je Bosna i Hercegovina u Evropi podjednako kao i članice EU – rekao je Sinno.

Dodao je da je za Delegaciju EU u BiH angažman u kulturi podjednako važan kao i angažman na polju vladavine prava i u politici.

Direktor Goethe instituta Martin Schumaher naveo je da impresivan poduhvat prikupiti filmove iz 10 zemalja članica EU, a koji uspiju prikazati jedinstvo u raznolikosti.

Dani evropskog filma traju do 26. maja, sve projekcije počinju u 20.00 sati uz slobodan ulaz, a filmovi su titlovani na B/H/S i engleski jezik.

(Fena)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *