Naslovna Život Kuhinja Nekoliko stvari koje se dešavaju vašem tijelu kada prestanete konzumirati kafu
Nekoliko stvari koje se dešavaju vašem tijelu kada prestanete konzumirati kafu

Nekoliko stvari koje se dešavaju vašem tijelu kada prestanete konzumirati kafu

0

Za sve one koji planiraju prestati konzumirati kafu, evo šta se dešava njihovom tijelu.

Promjena težine

Nakon što prestanete konzumirati kafu mogli biste dobiti ili izgubiti na kilaži. Istraživanje provedeno na Univerzitetu Duke pokazalo je da svakodnevno konzumiranje kofeina iz kafe, čaja ili drugih bezalkoholnih pića povećava dnevni nivo šećera u krvi za skoro deset posto, što dovodi do rizika kardiovaskularnih bolesti i pretilosti.

Međutim, kofein se također smatra jednom od rijetkih prirodnih tvari koje pomažu ubrzanju metabolizma i sagorijevanju masti. Prema studiji u PubMedu kofein ubrzava metabolizam za tri-četiri posto te povećava potrošnju energije za 8-11 posto.

Bit ćete manje anksiozni

Da, previše kofeina može biti razlog zbog kojeg se osjećate tjeskobno. Iako kofein povećava energiju, istovremeno može dovesti do porasta tjeskobe, nervoze i napada panike. Prema studiji objavljenoj u američkoj Nacionalnoj medicinskoj biblioteci Instituta za zdravlje, unos kofeina je povezan s težinom depresije i nesanice.

Loše utječe na fizičke performanse

Prema naučnim istraživanjima, kofein loše utječe na fizičke performanse tokom vježbanja. I dok se kofein pokazao vrlo učinkovitim po pitanju izdržljivosti i povećanog intenziteta vježbanja, velike količine mogu izazvati kontraefekat. Zbog čega je to tako? Zato što potičete tjelesnu proizvodnju mnoštva hormona stresa, uključujući kortizol zbog kojeg tijelo pohranjuje masnoće u području donjeg dijela stomaka.

Razvoj dijabetesa tipa 2

Kofein može pomoći u borbi protiv dijabetesa tipa 2. Prema istraživanju Harvard School of Public Healtha, konzumiranje kafe kod žena smanjilo je rizik od dijabetesa tipa 2 za osam posto, a kod muškaraca za četiri posto. Zanimljivo je da su ljudi koji su smanjili unos kafe za jednu šoljicu dnevno povećali rizik od razvoja dijabetesa za 17 posto.

Poboljšat ćete san

Konzumiranje kofeina može utjecati na vaš san, što znači da ćete noću imati nesanicu, a preko dana će vam se spavati. Dakle, kada sljedeći put ne budete mogli spavati za to okrivite kafu.

Imat ćete zdravije zube

Konzumacija kafe može uzrokovati oštećenje zuba. Ne samo da ćete zbog kafe izgubiti blistav osmijeh, već kiselost koju sadrže pića s kofeinom može dovesti do propadanja i oštećenja zubne cakline.

Hormonalne prednosti za žene

Pića poput kafe, čaja i gaziranih sokova mogu utjecati na nivo estrogena kod žena. Prema studiji koja je objavljena u američkom časopisu Clinial Nutrition, unos 200 miligrama kofeina dnevno povećava nivo estrogena kod žena. Promjena nivoa estrogena može biti alarmantna za žene koje se bore s endometriozom.

Smanjit ćete glavobolje

Prema istraživanjima, kofein je zapravo faktor rizika za hronične svakodnevne glavobolje. Stoga smanjenje konzumacije kofeina zapravo može umanjiti te glavobolje.

Izgledat ćete mlađe

Otkriveno je da kofein ometa stvaranje kolagena u ljudskoj koži, što bi, između ostalog, moglo uzrokovati više bora! Prema studiji objavljenoj u američkoj Nacionalnoj medicinskoj biblioteci Instituta za zdravlje, kofein inhibira biosintezu kolagena, a također ima inhibirajući učinak na biosintezu DNA. Smanjenje unosa kofeina može doprinijeti mlađoj i ljepšoj koži.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *