Naslovna Magazin Auto Kia planira rast prodaje električnih vozila
Kia planira rast prodaje električnih vozila
0

Kia planira rast prodaje električnih vozila

0

Kia je nedavno predstavila ‘Plan S’, novu srednjeročnu i dugoročnu strategiju, namijenjenu progresivnom uspostavljanju vodećeg položaja u automobilskoj industriji budućnosti, koja uključuje elektrifikaciju, usluge mobilnosti, povezivost i autonomnu vožnju. Strategija Plan S ocrtava Kijine preduslove i preduzetnički ‘iskorak’ iz poslovnog sistema, fokusiranog na vozila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem u smjeru u čijem središtu je popularizacija EV-ova.

Kijina fokusiranost na električna vozila u Evropi već daje rezultate bez presedana. U prvom kvartalu 2020. je prodaja novih EV-ova u odnosu na jednak period prošle godine Kijina prodaja skočila za 75 posto, na ukupno 6.811 vozila. To znači da su Kijina vozila s nultim emisijama predstavljala 6 posto Kijine ukupne evropske prodaje* u Q1 2020 (2,9 % u Q1 2019).

*113.026 prodatih vozila Kia u EU + EFTA + Velika Britanija u Q1 2020 [izvor: Udruženje evropskih proizvođača automobila (ACEA)]

Kako bi ostvarili ciljeve iz Plana S Kia do 2025. godine namjerava ponuditi 11 električnih vozila koja će biti Kijini predstavnici u različitim razredima, koji uključuju putnička vozila, sportske terence i jednovolumene.

Prva vozila Kijine sljedeće generacije električnih vozila će u Evropi biti predstavljena već iduće godine i biće napravljena na posebnoj platformi koja će imati najsavremeniji električni pogon i vrhunske tehnologije. Nova platfoma neće samo nuditi dizajn krosovera, koji briše granice između putničkih i sportskih terenaca, nego će omogućavati i u budućnost usmjereno korisničko iskustvo. Takođe će nuditi domet od više od 500 kilometara s jednim punjenjem i brzo punjenje za manje od dvadeset minuta.

Emilio Herrera, izvršni direktor Kia Motors Europe, rekao je: “Kijina brojna nova električna vozila biće raspoloživa u Evropi, koja je trenutno glavno tržište za rast prodaje EV-ova u svijetu. Ohrabruje nas rani uspjeh naših postojećih EV modela e-Niro i e-Soul, koje su kupci duž čitave Evrope vrlo dobro prihvatili. U posljednjih pet godina smo baš svake godine zabilježili rast prodaje električnih vozila Kia, a naši modeli sljedeće generacije će taj trend još osnažiti.”

Svaki novi model Kije u Evropi će imati elektrificirani pogon

Od novih modela, koje će Kia u idućim godinama predstaviti u Evropi, svaki će imati barem jednu elektrificiranu verziju (blagi hibrid, puni hibrid, plug-in hibrid ili struja) tako će napredne pogonske tehnologije predstavljati još veći udio u prodaji Kije u Evropi.

Nakon novog potpuno električnog modela, kojeg očekujemo iduće godine, Kia će od 2022. predstaviti još nekoliko vozila s nultim emisijama, koja će pored novog dizajna donijeti i nova korisnička iskustva namijenjena još jednostavnijoj upotrebi u svakidašnjem životu.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *