Naslovna Magazin Buka može negativno utjecati na zdravlje
Buka može negativno utjecati na zdravlje
0

Buka može negativno utjecati na zdravlje

0

Istraživanja su pokazala da izloženost buci može uzrokovati brojne zdravstvene probleme kod ljudi. Nova dva istraživanja su utrdila da izloženost buci može uzrokovati visok krvni pritissak i oštećenja DNK povezana s rakom.

“Naši podaci pružaju novi uvid u efekte buke na zdravlje, posebno na visok krvni pritisak i potencijalni razvoj raka, što su dva vodeća uzroka smrti u svijetu”, izjavio je istraživač Matthias Oelze s Univerzitetskog medicinskog centra u Mainzu u Njemačkoj.

Istraživanjem je ustanovljeno da su zdravi miševi koji su četiri dana izlagani buci aviona imali veće šanse da imaju probleme s visokim krvnim pritiskom. Kod miševa koji su prije eksperimenta imali visok krvni pritisak, buka je dovela do pogoršanja oštećenja srca zbog povećanja oksidativnog stresa i upale u kardiovaskularnom i neuronskom sistemu.

U drugom istraživanju su istraživači uočili da izloženost buci dovodi do oksidativnog oštećenja DNK kod miševa. Do toga je došlo zbog visoko mutogene lezije DNK koja je ranije povezivana s razvojem raka.

Postoji nekoliko istraživanja o tome kako buka utječe na zdravlje u slučaju postojećih kardiovaskularnih bolesti, kao i kako utječe na ponašanje miševa.

“Ova nova saznanja zajedno s našim drugim istraživanjima utjecaja buke na kardiovaskularni sistem mogla bi dovesti do boljeg razumijevanja kako buka utječe na zdravlje. To bi u konačnici moglo rezultirati informacijama i propisima kojima bi se bolje zaštitili ljudi od bolesti povezanih s izlaganjem buci”, zaključio je Oelze.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *