Naslovna Magazin Ne tipkajte dok hodate: Povrede povezane s korištenjem mobilnih telefona su u porastu
Ne tipkajte dok hodate: Povrede povezane s korištenjem mobilnih telefona su u porastu
0

Ne tipkajte dok hodate: Povrede povezane s korištenjem mobilnih telefona su u porastu

0

Zato razmislite prije nego što se naredni put odlučite slati poruke dok hodate.

Broj povreda vrata, lica, očiju, nosa, uši i glave u dramatičnom su porastu u proteklih nekoliko godina, a velike zasluge ima korištenje mobitela, posebno tipkanje, uz istovremeno upravljanje automobilom ili hodanje, posebno u grupi od 13 do 29 godina, prenosi CNN.

Rane na licu i glavi najčešće su povrede, slijede kontuzije mozga, površne povrede kože i povrede unutarnjih organa, prema istraživanju koje su proveli naučnici s medicinskog fakulteta Rutgersa u New Jerseyu. Većina ljudi, 94 posto, nije hospitalizirana nakon što su povrede sanirane. Iako se ne čini da bi te povrede trebale biti razlog za zabrinutost, autori istraživanja upozoravaju da može biti dugotrajnih povreda.

“Površne povrede kože lica mogu rezultirati ožiljcima i voditi u tjeskobu i gubitak samopouzdanja”, navode autori, posebno u slučaju popratne infekcije koja pogoršava izgled ožiljaka i zahtijeva hirurško ispravljanje izgleda.

Ova studija, čiji su rezultati objavljeni u časopisu “JAMA Otolaryngology Head and neck Surgery”, prva je koja je proučila povrede glave i vrata umjesto cijelog tijela. Te su vrste povreda bile rijetke do 2007. godine u kojoj je Apple predstavio prvi iPhone, no nakon toga porasle su dramatično.

“Iako je popularnost mobilnih telefona i prije toga rasla njihove su funkcije bile ograničene i stoga su bili manji izgledi da mnogo odvlače pažnju u usporedbi s današnjim mobitelima”, navode autori istraživanja.

Prema podacima iz 100 bolnica od 1998. do 2017. ukupno je 2501 osoba pretrpjela povrede glave ili vrata kao rezultat korištenja mobitela. Na osnovu toga naučnici su procijenili da je u tom razdoblju u cijeloj zemlji bilo 76 hiljada takvih povreda, od čega u 2016. i 2017. oko šest hiljada.

Od tih procijenjenih 76 hiljada povreda 31 hiljada desila se u kućama, a procjenjuje se da se 13 hiljada desilo u vozilu.

Prema rezultatima studije kod djece mlađe od 13 godina uočeno je da se češće radilo o mehaničkim povredama samim uređajem. Autori istraživanja ističu da su današnji mobitel veći i teži i stoga mogu lako povrijediti malu djecu koja se nenamjerno udare uređajem.

Ranija istraživanja pokazala su da se korištenjem mobitela mogu povrijediti vrat i gornji dio leđa zbog naginjanja glave prema naprijed i slijedom toga povećava pritisak na kičmu.

Ako gledate u pametni telefon koji je u vašem krilu pritisak na vaš vrat mjeri se s 10 do 15 kilograma. Taj dodatni pritisak može rezultirati povredom vratne kičme.

U porastu su i brojevi smrtnih slučajeva kao posljedice korištenja moblinh telefona.

Prema američkom nacionalnom vijeću za sigurnost 2841 osoba poginula je u 2018. u saobraćajnim nesrećama koje su posljedica odvlačenja pažnje, a udruženje za sigurnost na autocestama procjenjuje da je u 2018. poginulo 6000 pješaka, što je najviši broj u proteklih 20 godina.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *