Naslovna Magazin Auto Pirelli predstavio gumu sa senzorima koja se povezuje s internetom
Pirelli predstavio gumu sa senzorima koja se povezuje s internetom
0

Pirelli predstavio gumu sa senzorima koja se povezuje s internetom

0

Nova Pirellijeva guma sadrži mali disk veličine kovanice u kojem su smješteni senzor, procesor i komunikacijska elektronika. Disk prati prikuplja ključne podatke i šalje ih ka ECU jedinici u automobilu, ali i drugim automobilima u blizini.

Ukoliko pređete preko lokve, nova tehnologija može pomoći da izbjegnete nesreću, ali i upozoriti druge vozače iza vas na opasnost. U slučaju da senzori u gumi detektuju loše uvjete za vožnju, poslat će podatke ECU jedinici koja će potom prilagoditi mapiranje motora, kontrolu trakcije pa čak i podesiti ovjes. Guma će moći pratiti i druge informacije kao što su dubina gaznog sloja, pritisak u gumama, temperaturu guma i slično.

Iako je nova guma prvenstveno namijenjena cestovnoj upotrebi, Pirelli je senzor ugradio i u set P-Zero Trofeo guma visokih performansi. Set je stavljen na Audi A8 na zatvorenoj testnoj stazi, a gume su uspješno detektovale lokvu i podatke poslale Audiju Q8 koji je bio iza. Q8 je primio podatke putem 5G mreže prije nego je došao do lokve.

Ova tehnologija nije u potpunosti implementirana na cestu, ali senešto slično već koristi u kamionskoj industriji te štedi mnogo vremena mehaničarima koji ne moraju provjeravati pritisak u gumama jer zahvaljujući tehnologiji znaju koju gumu trebaju napumpati, a koju preskočiti.

Očekuju se dugoročna testiranja, ali se već sada čini da je “cyber guma” veliki korak u povećanju sigurnosti na cesti.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *