Naslovna Magazin Stručnjaci tvrde: Pretjerana kupovina preko interneta je mentalni poremećaj
Stručnjaci tvrde: Pretjerana kupovina preko interneta je mentalni poremećaj
0

Stručnjaci tvrde: Pretjerana kupovina preko interneta je mentalni poremećaj

0

Mada je ovisnost o šopingu davno prepoznata, ona u današnje doba poprima poprilično drugačije značenje i razmjere. Sada pogađa jednu od dvadeset osoba, navodi Daily Mail.

Posljednje istraživanje pokazalo je da uživanje u trošenju novca na internetu može dovesti do nepotrebnog gomilanja stvari, upadanja u dugove, kao i do gubitka samokontrole te do čestih svađa s dragim osobama.

“Stvarno je vrijeme da se pretjerana kupovina na internetu prepozna kao opasnost za mentalno zdravlje i kao mentalni poremećaj te da se ljudi educiraju o svim negativnim aspektima”, rekla je doktorica i psihoterapeutkinja Astrid Müller.

U istraživanju koje je provela sa svojim timom obuhvatila je 122 pacijenta te su došli do zaključka kako ovisnici o kupovini preko interneta češće oboljevaju od depresije i anksioznosti. Rezultati njihovog istraživanja objavljeni su u časopisu Comprehensive Psychiatry, a stručnjaci se nadaju da će njihov rad potaknuti i druge na istraživanje ovog područja.

Također, imaju objašnjenje zašto sve češće dolazi do ove pojave.

“Do impulzivne kupovine dolazi zbog vanjskih faktora kao što su rasprodaje ili lijepe reklame”, pojasnila je savjetnica za finansije Carrie Rattle.

Osim toga, privlači ih i sve veći broj internetskih trgovina, sve dostupnije aplikacije koje olakšavaju kupovinu, kao i dostava na kućna vrata. Zbog svega toga, tvrde stručnjaci, raste i broj mladih koji postaju ovisni.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *