Naslovna Magazin Ronioci u olupini broda pronašli 900 boca alkohola namijenjenih ruskom caru Nikolaju
Ronioci u olupini broda pronašli 900 boca alkohola namijenjenih ruskom caru Nikolaju
0

Ronioci u olupini broda pronašli 900 boca alkohola namijenjenih ruskom caru Nikolaju

0

Alkohol je bio namijenjen ruskom caru Nikolaju II, a transportovan je švedskim brodom S/S Kyros koji je u maju 1917. godine isplovio prema Petrogradu, današnjem St. Peterburgu. U brodu je bilo 50 kovčega francuskog konjaka i 15 kovčega likera.

Rusija je formalno još uvijek bila u ratu s Njemačkim carstvom, tako da je teret poslan iz Francuske brodom koji je pripadao neutralnoj Švedskoj. Ipak, brod Kyros nikad nije stigao na svoju destinaciju, jer ga je nedaleko od otoka Aland u baltičkim vodama presrela njemačka podmornica UC-58.

Prema tadašnjem zakonu, Nijemci su optužili posadu za krijumčarenje ilegalne robe, dopustili su mornarima da napuste brod i ukrcaju se na drugi, a onda je Kyros potopljen zajedno s ukupno 900 boca alkohola.

Olupina broda je otkrivena 1999. godine, ali je vađenje alkohola bilo preopasno. Dvadeset godina kasnije, švedski tim ronioca je uz pomoć islandskih lovaca na olupine konačno odlučio da zaroni do Kyrosa.

Pripreme su trajale nekoliko godina, a potom je tim u misiju krenuo međunarodnim brodom Deepsea Worker. Korištenjem robota, ronioci su uspjeli spasiti oko 600 boca De Haartman & Co konjaka i 300 boca likera Benedictine.

Boca će biti sačuvane i izložene, a neke od njih još uvijek imaju originalne pečate i oznake.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *