Naslovna Magazin Studenti u Indiji nosili kartonske kutije na glavama kako ne bi prepisivali na testu
Studenti u Indiji nosili kartonske kutije na glavama kako ne bi prepisivali na testu
0

Studenti u Indiji nosili kartonske kutije na glavama kako ne bi prepisivali na testu

0
Iz uprave ovog fakulteta rekli su kako je riječ o probnom pokretanju nove mjere koja ima za cilj sprečavanje prepisivanja na testu.

Fotografija na kojoj studenti sjede u klupama s kartonskim kutijama na glavama postala je viralna na društvenim mrežama. Izvinjenje studentima zbog ovog incidenta upućeno je tek nakon što se uprava fakulteta našla na meti kritika zbog ovog poteza.

“Žao mi je što smo koristili ovu neobičnu tehniku protiv varanja na testovima. Eksperimentalno smo uveli ovu metodu za koju smo čuli da se koristi i na drugim mjestima”, rekao je upravnik M. B. Sateesh.

Foto: Bhagat Pre-University College

Foto: Bhagat Pre-University College

Ministar obrazovanja Indije Suresh Kuma napisao je na Twitteru da je ova praksa neprihvatljiva i da će škola biti kažnjena.

Upravnik M. B. Sateesh tvrdi da je sve urađeno u dogovoru s učenicima i ističe da su oni donijeli kutije. Nadležnim vlastima je dostavio izvinjenje i pismeno obrazloženje studenata.

“Od 72 učenika koji su tog dana polagali ispit, samo 56 je učestvovalo u eksperimentu s kutijom. Ovaj eksperiment je bio neobavezan, neki studenti su eksperimentirali, neki nisu”, rekao je M. B. Sateesh.

Posljednjih godina u Indiji je zabilježen niz skandala u vezi s prepisivanjem na testovima te se zbog toga ova obrazovna institucija odlučila na radikalan eksperiment, piše CNN.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *