Naslovna Magazin Sjećate li se Walkmana, ovog ljeta proslavlja 40 godina postojanja
Sjećate li se Walkmana, ovog ljeta proslavlja 40 godina postojanja
0

Sjećate li se Walkmana, ovog ljeta proslavlja 40 godina postojanja

0

Tada izuzetno popularni Walkman brzo je postao jedan od najzznačajnijih uređaja u historiji Sonyja.

Kako bi proslavio objavljivanje Walkmana, Sony je ove sedmice održao izložbu u Tokiju nazvanu “Walkman in the Park”. Mjesto održavanja izložbe je Ginza Sony Park, novi javni prostor koji se nalazi na mjestu stare Sonyjeve zgrade koja je nedavno srušena. Sljedeće godine će ovdje biti izgrađena još jedna Sonyjeva zgrada.

Fokus izložbe bio je na iskustvu stvarnog korištenja Walkmana i osjećaja koji su imali njegovi korisnici. Oni koji nisu imali priliku koristiti ovaj uređaj, proteklih dana mogli su slušati muziku na kasetama kroz jeftine plastične slušalice. Na trenutak su se svi osjećali kao da su u osamdesetim.

Podsjećamo, 1. jula 1979. godine u Japanu je započela prodaja Walkmana koji u Ameriku stiže tek 1980. godine. Početkom osamdesetih gotovo je bilo nezamislivo sresti tinejdžere širom svijeta bez ovog uređaja.

Prvi model Walkmana u Japanu je koštao oko 40.000 jena, odnosno tadašnjih 150 dolara. Njegov nasljednik bio je Discman, prijenosni CD player koji je prvi put predstavljen krajem 1984. godine.

(Klix)
Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *