Naslovna Magazin Film Počasno Srce Sarajeva francuskoj glumici Isabelle Huppert
Počasno Srce Sarajeva francuskoj glumici Isabelle Huppert
0

Počasno Srce Sarajeva francuskoj glumici Isabelle Huppert

0

Sarajevo Film Festival će za svoj 25. rođendan ugostiti francusku glumicu Isabelle Huppert, kojoj će odati priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, saopćeno je iz SFF-a.

Isabelle Huppert legendarna je filmska i pozorišna glumica. Tokom karijere od pet desetljeća surađivala je sa slavnim rediteljima poput Michaela Hanekea, Claudea Chabrola, Jean-Luc Godarda, Ottoa Premingera, Bertranda Taverniera, Bertranda Bliera, Claire Denis i Paula Verhoevena.

Cijenjena je od publike i kritike zbog nezaboravnih uloga u filmovima “Pijanistica“, “Bijela roba“, “Ona“, “Greta“ i mnogim drugim.

Počasno Srce Sarajeva bit će uručeno Huppert prije projekcije filma “Jadnici”, koja će biti održana u nedjelju, 18. augusta u Ljetnom kinu Raiffeisen.

Isabelle Huppert dobitnica je brojnih prestižnih nagrada, uključujući nagradu BAFTA za najbolju mladu glumicu, dvije nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Veneciji za uloge u filmovima Specijalne nagrade žirija Lion d’Or Filmskog festivala u Veneciji, i za životno djelo, te dvije nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Cannesu za uloge u filmovima.

Osvojila je i francusku nagradu César za najbolju glumicu, kao i nagrade Gotham,Zlatni Globus i Spirit, kao i nominaciju za nagradu Oscar za najbolju glumicu. Za rad u pozorištu osvojila je nagradu Molière, te prestižnu “Prix Europe pour le Théâtre” u Rimu.

Isabelle Huppert je nositeljica francuskog Državnog ordena za zasluge reda Legije časti i Ordena reda viteza umjetnosti i književnosti, navodi se u saopćenju.

(Fena)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *