Naslovna Magazin Auto Ford koristi plastične flaše za proizvodnju patosnica
Ford koristi plastične flaše za proizvodnju patosnica
0

Ford koristi plastične flaše za proizvodnju patosnica

0

Svaki novi Fordov SUV EcoSport ima patosnice koje su napraviljene od 470 plastičnih flaša za jednokratnu upotrebu. Otkako se pomenuti model pojavio na tržištu 2012. godine, Ford je iskoristio više od 650 miliona plastičnih flaša od 500 ml. Radi se o količini teškoj 8,262 tone, a kada bi se poredale po dužini, “lanac” bi dva puta obišao svijet.

 

Ford koristi reciklirane flaše za svoje automobile više od dva desetljeća, a prvi put su korištene za model Mondeo. U proteklih 20 godina kompanija je reciklirala 1,2 milijarde flaša svake godine.

“Potrošači su sve više svjesni štete koju čine odbacivanjem plastične, a mi smo već dugo u misiji povećanja udjela recikliranih i obnovljivih materijala u proizvodnji svakog novog automobila”, rekao je Tony Weatherhead, inžinjer za materijale u kompaniji Ford.

Kako bi se proizvele patosnice, flaše i čepovi se moraju isjeći na sitne komade, zagrijati an 260 stepeni i rastopiti, a potom oblikovati u vlakna poput ljudske kose. Ta vlakna se spajaju i pretvaraju u patosnice.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *