Naslovna Magazin Kultura Povodom 6. aprila: Otvorena izložba ‘Urbani razvoj Sarajeva kroz historiju’
Povodom 6. aprila: Otvorena izložba ‘Urbani razvoj Sarajeva kroz historiju’
0

Povodom 6. aprila: Otvorena izložba ‘Urbani razvoj Sarajeva kroz historiju’

0

Historijski arhiv Sarajevo, povodom 6. aprila, Dana oslobođenja grada Sarajeva od fašizma, upriličio je u Brusa bezistanu, depadansu Muzeja Sarajeva izložbu “Urbani razvoj Sarajeva kroz historiju: pregled teritorijalnog i urbanog razvitka grada od najstarijih vremena do modernog doba” autora Velida Jerlagića.

Izložba kroz autorske karte te karte i planove iz fundusa Zbirke karata i planova Historijskog arhiva Sarajevo, prikazuje teritorijalni razvoj Sarajeva od prethistorije preko antike, srednjeg vijeka, osmanskog i austro-ugarskog perioda, pa sve do XX vijeka piše RadioSarajevo.

Viši arhivista Haris Zaimović, govoreći o postavci, istakao je da je ova izložba autorski i priređivački rad Velida Jerlagića za koju je autor izdvojio najznačajnije karte od kamenog doba do kraljevine Jugoslavije.”Historijski arhiv Sarajevo je institucija gdje grad Sarajevo vadi svoju ličnu kartu. A znamo da bez lične karte ne možete obavljati svoje svakodnevne poslove”, istakao je Zaimović.On je rekao da se i ovom izložbom ukazuje na značaj arhivske građe koja se čuva u Historijskom arhivu Sarajevo koja je vlasništvo države, a koju Historijski arhiv Sarajevo čuva, kao i na značaj arhivske građe.

Autor izložbe Velid Jerlagić rekao je da je želio napraviti izložbu koja će pokazati vizuelno teritorijalni, urbanirazvoj grada Sarajeva od najstarijih vremena do perioda kraljevine Jugoslavije. Govoreći o kartama Jerlagić je istakao da su korištene one iz zbirke karata i planova Arhiva i nekoliko autorskih karata za one periode koji nisu pokriveni arhivskom građom, kao što su Rimsko doba i Srednji vijek.

“Cilj je pokazati da je prostor današnjeg grada Sarajeva kontinuirano naseljen posljednjih 4.000 godina iako su se naselja na prostoru današnjeg grada Sarajeva drugačija nazivala i bila locirana na različitim mjestima kontinuitet naseljavanja je bio stalan”, istako je autor izložbe arhivist Velid Jerlagić.

(RadioSarajevo)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *