Naslovna Preporuka Države koje su primile najveći broj izbjeglica u odnosu na broj stanovnika
Države koje su primile najveći broj izbjeglica u odnosu na broj stanovnika
0

Države koje su primile najveći broj izbjeglica u odnosu na broj stanovnika

0

UNHCR je objavio izvještaj o zemljama koje su do kraja 2017. godine primile najveći broj izbjeglica u odnosu na broj stanovnika, saopšteno je iz Svjetskog ekonomskog foruma.

Do kraja 2017. godine, sukobi i nasilje su primorali 68,5 miliona ljudi širom svijeta da napuste svoja ognjišta.

Izvještaj UNHCR-a nazvan Global Trends Report, a koji je objavljen 2018. godine je pokazao da postoji 25,4 miliona izbjeglica koji su mnogi od njih maloljetni. Postoji 3,1 milion tražitelja azila, te 40 miliona ljudi koji su interno raseljeni.

Većina izbjeglica dolazi iz država u kojima su primanja osrednja ili vrlo niska. Turska je primila najveći broj izbjeglica, dok su Libanon i Jordan zemlje koje su primile najveći broj izbjeglica u odnosu na broj stanovnika.

U Libanonu na hiljadu stanovnika postoji 164 izbjeglice odnosno omjer je jedna izbjeglica u odnosu na šest domicilnih stanovnika. Mnogi Palestinci su izbjegli u Libanon. To je slučaj još od 1950. godine. Oni čine četvrtinu od ukupnog stnaovništva u ovoj državi.

Već četiri godine je Turska dom za 3,5 miliona ljudi. Većina njih su izbjegli iz Sirije. Veliki broj izbjeglica su utočište pronašli u Pakistanu i Ugandi. U svakoj od navedenih država živi 1,4 milion izbjeglica.

Od početka građanskog rata u Siriji 2011. godine, iz zemlje je izbjeglo 6,31 miliona stanovnika. Do kraja 2017. godine, 68 posto izbjeglica dolazi iz pet zemalja – Sirije, Afganistana, Južnog Sudana, Mijanmara i Somalije.

Ujedinjene nacije su ukazale da se broj izbjeglica 2017. godine povećao za 16,2 miliona odnosno 44.400 po danu.

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbjeglice Filippo Grandi je pozvao da se koordiniraju napori u svijetu za rješavanje ovog problema, istali su iz Svjetskog ekonomskog foruma.

(RadioSarajevo)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *