Naslovna Biznis Dani meda u Federaciji BiH: Dodijeljena priznanja najuspješnijim pčelarima
Dani meda u Federaciji BiH: Dodijeljena priznanja najuspješnijim pčelarima
0

Dani meda u Federaciji BiH: Dodijeljena priznanja najuspješnijim pčelarima

0

U okviru manifestacije Dani meda u Federaciji BiH 2018. Federalni zavod za poljoprivredu Sarajevo i Federalni agromediteranski zavod Mostar danas su u Sarajevu dodijelili nagrade za najbolje medove u Federaciji BiH.

Promotivno-ocjenjivačka izložba i dodjela nagrada održana je u Federalnom zavodu za poljoprivredu uz pokroviteljstvo premijera Federacije BiH i uz podršku USAID/Sweden Farma II projekta, a događaj je okupio više od stotinu pčelara iz svih dijelova Federacije BiH.

Federalnom premijeru Fadilu Novaliću na svečanosti je uručena zahvalnica za poseban doprinos u organizaciji Dana meda 2018. Novalić je u svom obraćanju istakao velike šanse koje naša zemlja ima kada je riječ o proizvodnji meda, te značaj brendiranja u ovoj oblasti.

– Sa garantovanim kvalitetom iza kojeg stoje odgovarajuće institucije i brendom može se napraviti iskorak u plasmanu ovih proizvoda na tržištu. Vlada FBiH je spremna podržati sve napore koji vode ka tome da BiH postane brendirani proizvođač meda – istakao je Novalić.

Direktor Federalnog zavoda za poljoprivredu Sarajevo Omer Kurtović, među ostalim, kazao je da se razvoj poljoprivrede ne može postići bez uvođenja novih tehnologija, a samim tim i bez razvoja pčelarstava s obzirom na to da visokointenzivna proizvodnja podrazumjeva visoke prinose koje nije moguće ostvariti bez kvalitetenih oprašivača, a to su pčele.

Direktor Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar Marko Ivanković izdvojio je značaj usvajanja evropskih standarda u ovoj oblasti, dodajući da se u tom smjeru i organizuju manifestacije kao što su Dani meda.

– Općekorisna funcija šuma je proizvodnja kisika, dok je općekorisna funkcija pčela zapravo održavanje života na zemlji – istakao je Ivanković.

Dva zavoda, kako je rečeno, nastavljaju saradnju u razvoju ovog sektora. Ove godine analize su urađene na 131 uzorku meda pristiglom iz cijele Federacije BiH i pokazale su odličan kvalitet meda. Osim analize medova koje su poslali pčelari, urađene su i analize nekoliko uzoraka meda kupljenog pored puta, koje su potvrdile da se radi o medu sumnjivog kvaliteta.

Nagrade su dodjeljene u sedam kategorija (livada, kadulja, vrijesak, kesten, bagrem, medljika i ostali medovi) a na osnovu polenske, fizičko-hemijske i senzorske analize koje su uradile ove dvije bh. institucije.

U kategoriji ‘livadski med’ prvo mjesto pripalo je Kemalu Fejziću iz Udruženja pčelara BPK Behar Goražde, za ‘med bagrem’ prvu nagradu dobio je Semir Gagula, Pčelarsko društvo Roj iz Konjica, a u kategoriji ‘med vrijesak’ prva nagrada pripala je Pčelarstvu Mario Med Ljubuški.

Zlatnu plaketu osvojio je Jozo Brać iz Udruge pčelara Kadulja iz Neuma u kategoriji ‘medljika meda’, a srebrnu plaketu Ilija Lasić iz Pčelarske udruge Vrisak Široki Brijeg.

U kategoriji ‘med kesten’ prvo mjesto je pripalo Hajrudinu Begiću iz Saveza pčelara USK Cazin, za ‘med kadulja’ zlatna plaketa je pripala Zdravku Konjevodu iz Udruge pčelara Kadulja Neum, dok su u kategoriji ‘ostali med’ na prvom mjestu Anton i Tomislav Boras iz Udruge pčelara Kadulja Vitina.

(Fena)
Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *