Naslovna Biznis Obrazovanje Studenti UNSA će u narednom semestru imati kvalitetniju online nastavu
Studenti UNSA će u narednom semestru imati kvalitetniju online nastavu
0

Studenti UNSA će u narednom semestru imati kvalitetniju online nastavu

0

Novoimenovana ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Melika Husić-Mehmedović posjetila je danas Rektorat Univerziteta u Sarajevu i razgovarala sa rektorom Rifatom Škrijeljem i prorektorima Tarikom Zaimovićem i Tamarom Karača-Beljak o organizaciji nastave u narednom semestru, kao i izradi zakona o visokom obrazovanju, te naučno-istraživačkoj djelatnosti.

– Ukoliko epidemiološka situacija bude zahtijevala izvođenje nastave online, ono će biti unaprijeđeno na svim fakultetima, ili bar kvalitativno ujednačeno – istakla je ministrica Husić-Mehmedović.

Dodala je da studenti naredni semestar moraju započeti u boljim uvjetima, a za to su potrebne kvalitetnije online platforme.

– Stavit ćemo u pogon sva iskustva, znanja i infrastrukture za unapređenje online nastave na Univerzitetu. Bez obzira na okolnosti u kojima se realizuje nastava, ovaj vid informatizacije će biti nastavljen i stalno će se nadograđivati kao dio ‘learning’ manadžment sistema koji se već duži vremenski period primjenjuje na univerzitetima u svijetu – naglasila je ministrica Husić-Mehemdović.

Prioritet novoosnovanog ministarstva i Vlade KS jeste i donošenje Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o naučno-istraživačkoj djelatnosti. Komisija za izradu tih zakona trebala bi biti potvrđena na narednoj sjednici Vlade i odmah će početi sa radom.

U njen sastav predloženi su akademici, profesori UNSA, kao i tri privatna univerziteta u Sarajevu, te predstavnici studenata, Privredne komore i Udruženja poslodavaca KS.

Kako je istaknuto, implementacija novog zakona o visokom obrazovanju trebala bi početi od naredne akademske godine. Cilj je dobiti moderan zakon koji može pratiti sve trenutne tokove i promjene u oblasti visokog obrazovanja u svijetu. Zakon o naučno-istraživačkoj djelatnosti će biti donesen poslije i regulisat će funkcionisanje naučno-istraživačke djelatnosti i instituta. Planirano je veće ulaganje u nauku, odnosno izdvajanje jedan posto budžetskih sredstava u tu svrhu.

Rektor Škrijelj je kazao da je formiranje Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS od velikog značaja za akademsku zajednicu i budućnost BiH, te da je to najbolja odluka Kantona Sarajevo.

– U vrijeme kada na nivou BiH nemamo ministarstvo nauke, tehnologije i visokog obrazovanja, ovo je velika prednost za Kanton Sarajevo. Zahvalan sam Skupštini KS, jer je jednu višedecenijsku ideju pretvorila u djelo. Obećanje da će se povećati ulaganja u nauku znači i ogroman doprinos razvoju naše zemlje – poručio je rektor Škrijelj, navodi se u saopćenju Službe za protokol i press KS.

(Fena)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *