Naslovna Biznis Obrazovanje Studenti Burch univerziteta napravili brošuru o koronavirusu
Studenti Burch univerziteta napravili brošuru o koronavirusu
0

Studenti Burch univerziteta napravili brošuru o koronavirusu

0

Grupa studenata Odsjeka za genetiku i bioinženjering na Internacionalnom Burch univerzitetu, Hannah A. Boone, Sarah Hotić, Azra Čustović, Dado Latinović i Adna Sijerčić, napravila je brošuru koja pruža tačne informacije o pandemiji virusa “COVID-19”.

Ovi mladi ljudi, budući naučnici, došli su do zaključka da je previše dezinformacija i panike u svijetu u vezi s koronavirusom, te da moraju reagovati i pomoći društvu, pružiti tačne informacije, a samim tim donekle olakšati rad zdravstvenim radnicima, a čitavo stanovništvo učiniti mirnijim.

U brošuri se mogu pronaći referencirane informacije preuzete iz mnoštva različitih naučnih radova i pojednostavljene na način da ih svako može razumjeti.

– Odlučii smo da napravimo brošuru koja će sadržavati informacije iz naučnih radova o ‘COVID-19’ virusu i o tome šta zaista možemo učiniti kako bi prevenirali zarazu. Možete naći objašnjenje šta je to ‘COVID-19’ virus, kako se liječe simptomi i kako se jača imuni sistem da bi prevenirali virusne infekcije, zatim važnost vitamina, koje biljke se koriste u liječenju simptoma i prevenciji sa jednostavnim receptima, a postoji i dio o važnosti smanjenja stresa – rekla je studentica Adna Sijerčić.

Sve informacije su revidirane od deset relevantnih stručnjaka iz cijelog svijeta i to iz polja mikrobiologije, virusologije, genetike i bioinžinjeringa, botanike i hortikulture, psihologije, interne medicine, pulmologije, psihijatrije, tradicionalne neuropatije i herbalne medicine.

Prve verzije brošure su dostupne na bosanskom i engleskom jeziku, a prevodi su trenutno u toku i na njemački, španski, talijanski, japanski, indonezijski, turski, dok je plan da se prevede i na kineski, rumunski, bugarski, ruski i arapski, kako bi bila razumljiva i pristupačna svima na svijetu.

(Fena)
Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *