Naslovna Biznis Obrazovanje Održana konferencija “Da li je zid zaista pao?”
Održana konferencija “Da li je zid zaista pao?”
0

Održana konferencija “Da li je zid zaista pao?”

0

Međunarodna znanstvena konferencija „Da li je zid zaista pao?“ održana je u Sarajevu u organizaciji Katedre Filozofskog fakulteta za njemačku književnost.

Metafora u nazivu ovdje se odnosi na Berlinski zid čiji je historijski kontekst podizanja i pada obilježio razmeđe dviju političkih epoha, ne samo u Njemačkoj, podijeljenoj na istočnu i zapadnu u vrijeme Zida.

U završnici konferencije, drugog dana rada, učesnici su se između ostalog referirali na književne slike Berlinskog zida, pa je Irma Duraković izlagala o poetici „radničkog“ pisca Wolfganga Hilbiga, čije djelo dočarava apsurdnost podizanja zidova kao podjela među ljudima.

Vahidin Preljević je govorio o Zidu kao apsolutnoj metafori u djelima više stvaralaca.

Pripovijetku Christe Wolf „Podijeljeno nebo“ u tom je kontekstu analizirao kao primjer apsolutne metafore Zida, koja dominira dubinskom strukturom ovog vrlo kompleksnog teksta jer dvoje ljudi koje prvo žive u Istočnoj Njemačkoj, a potom jedno odlazi u Zapadnu, „dijele čitavi svjetovi“ te se javlja gorka misao da je moguće ‘podijeliti i nebo’.

Drugog dana, konferencija u Sarajevu održana je na Folozofskom fakultetu na njemačkom jeziku, a osim znanstvenika iz više zemalja, prisustvovali su i studenti.

(Fena)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *