Naslovna Biznis Obrazovanje BPK: U toku upis djece u obavezni predškolski program
BPK: U toku upis djece u obavezni predškolski program
0

BPK: U toku upis djece u obavezni predškolski program

0

Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde u toku je upis djece za obavezni program predškolskog odgoja i obrazovanja.

Kako je Feni kazala Amira Borovac, stručna savjetnica za osnovno obrazovanje u resornom kantonalnom ministarstvu, program obuhvata djecu koja će do septembra navršiti šest godina te biti upisana u prvi razred osnovne škole.

– Obaveza prethodne pripreme djece pred polazak u prvi razred osnovne škole propisana je Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju BPK Goražde, prema kojoj djeca pohađaju od 150 do 170 sati odgovarajućeg odgojno-obrazovnog programa. Prijava za pohađanje ovog obaveznog programa može se izvrštiti u vrtićima i osnovnim školama na području kantona, zavisno od mjesta stanovanja – pojasnila je Borovac.

Ona je podsjetila da se obavezni predškolski program u BPK provodi već devet godina te da je obuhvat djece stoprocentan.

– U BPK godinama roditelji odnosno staratelji djece ispunjavaju ovu zakonsku obavezu što je od velikog značaja za djecu koja spremnija dočekuju početak školovanja. Prema podacima matičnih ureda ove godine za upis je stasalo 231 dijete, što je otprilike isti broj kao prethodne godine, ali tačno ćemo znati po okončanju upisa koji traje do 15. februara – istakla je.

Borovac je podsjetila da je ministarstvo u budžetu planiralo potrebna sredstva za realizaciju ovog programa za svu djecu.

– Trenutno je najbitnije da roditelji prijave svoju djecu, a u samim vrtićima i školama će dobiti informacije koja je to dokumentacija neophodna za upis djece u obavezni program, odnosno kasnije u osnovnu školu. Sa domovima zdravlja smo dogovorili da već od sljedeće sedmice počnu ljekarski pregledi za koje troškove snosi ministarstvo obrazovanja – kazala je stručna savjetnica za osnovno obrazovanje.

(Fena)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *