Naslovna Biznis Obrazovanje Bh. škole dio mreže od 1.800 partnerskih PASCH škola u svijetu
Bh. škole dio mreže od 1.800 partnerskih PASCH škola u svijetu
0

Bh. škole dio mreže od 1.800 partnerskih PASCH škola u svijetu

0

Deset godina inicijative “Škole: Partneri budućnosti” (PASCH) u Bosni i Hercegovini obilježeno je danas u Sarajevu predstavljanjem 22 škole, čiji su učenici učestvovali u projektima i razmjenama širom svijeta i Njemačke.

– Ponosni smo što u BiH imamo toliki broj škola koje su ostvarile partnerstvo sa Goethe-Institutom i Centralom za školstvo u inostranstvu (ZfA). One su dio mreže od ukupno 1.800 partnerskih škola u svijetu koje su uključene u PASCH projekat – kazao je koordinator PASH projekta Adnan Čevra.

Zainteresiranim učenicima na današnjom promociji škola istakao je da svake godine Goethe-Institut obezbjeđuje 15 stipendija za učenike iz BiH koji bi željeli posjetiti gradove u Njemačkoj.

Kursevi traju od dvije do tri sedmice tokom kojih uče njemački jezik i realizuju jedan od projekata na različitim radionicama.

– Na taj način u BiH vrate se oduševljeni te donesu gotov proizvod, na primjer video snimak koji na kraju prezentuju u svojoj školi. Također, iskustvo su obogatili učestvovanjem na literarnim radionicama “Federsammler” i mnogim drugim –  rekao je Čevra.

Na prezentaciji je rečeno da se svake godine i nastavnicima iz bh. škola pruža prilika da usavrše svoje znanje pohađajući jedan od seminara u Njemačkoj.

Pored prezentacije škola, učenici i nastavnici danas učestvuju na radionicama, a prisustvovat će i koncertu Frenkija u Domu mladih.

(Fena)
Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *