Naslovna Biznis CBBiH u Banjoj Luci obilježila Svjetski dan štednje
CBBiH u Banjoj Luci obilježila Svjetski dan štednje
0

CBBiH u Banjoj Luci obilježila Svjetski dan štednje

0

Povodom Svjetskog dana štednje koji se obilježava danas, a u sklopu programa finansijske edukacije koju već nekoliko godina provodi, Centralna banka Bosne i Hercegovine je centralno obilježavanje Svjetskog dana štednje ove godine upriličila u objektu Glavne banke Republike Srpske CBBiH Banja Luka.

Tom prilikom organizovana je posjeta učenika Osnovne škole “Ivo Andrić” iz Banje Luke i Ekonomske škole Banja Luka.

Prilikom posjete, učenicima osnovnih škola upriličena je prezentacija pod nazivom “Mala škola novca”, dok su srednjoškolci kroz prezentacije upoznati o CBBiH i njenim zadacima, te o potrebi upravljanja novcem, finansijskim proizvodima i štednji. Ovakve prezentacije i vezane aktivnosti usmjerene ka učenicima osnovnih i srednjih škola za cilj imaju da stvore svijest o važnosti pametnog upravljanja novcem i važnosti štednje od najranijih dana.

Učenicima su podijeljene publikacije – brošura za djecu pod nazivom “Novko i Novčica u svijetu novca”, te za srednjoškolce brošura “Saznaj sve o novcu” i letak pod nazivom “Šta je štednja?”.

Ovaj i slični događaji organizovani povodom Svjetskog dana štednje, sastavni su dio finansijske edukacije koju CBBiH posljednjih godina provodi s ciljem jačanja finansijske inkluzije na način odgovornog upravljanja finansijama za dobrobit ekonomskog razvoja i rasta Bosne i Hercegovine. Tako je do sada CBBiH otvorila vrata učenicima brojnih osnovnih i srednjih škola te studentima iz cijele Bosne i Hercegovine i univerziteta izvan Bosne i Hercegovine.

Osim obilježavanja Svjetskog dana štednje u Banjoj Luci, CBBiH je proteklih dana organizovala obilježavanje na Palama, u Mostaru i Brčkom, a za 1. novembar 2019. planirano je obilježavanje i u Sarajevu.

Navedene aktivnosti su realizovane u sklopu projekta Promocije finansijske edukacije i inkluzije koje provodi CBBiH uz podršku Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu – Development Facility (EFSE DF), saopćeno je iz CBBiH.

Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *