Naslovna Biznis Gazda Telemacha u ogromnim dugovima?
Gazda Telemacha u ogromnim dugovima?

Gazda Telemacha u ogromnim dugovima?

0

Srbijanski biznismen Dragan Šolak prodaje dio imovine zbog prevelikog duga koji navodno premašuje četiri milijarde eura.

Za prodaju imovine angažirao je Goldman Sachs, piše Bloomberg, a prenose brojni mediji.

Na kraju 2020. godine ukupni gubitak United Grupe iznosio je 73,6 miliona eura. U odnosu na 2019. godinu, kada je ukupni gubitak iznosio 59,7 miliona eura, riječ je o povećanju deficita za više od 20 posto. No, to je samo vrh sante leda koja je pogodila Šolakovu kompaniju.

United Grupa je na kraju poslovne 2020. godine zabilježila potrošeno više od milijardu maraka, ako se u obzir uzmu obaveze po dugoročnim kreditima, izdanim obveznicama, leasingu i sličnim financijskim aranžmanima. Ukupan iznos duga United Groupa na kraju prošle godine bio je 4,14 milijardi eura!

Informacija o prodaji imovine dolazi samo nekoliko dana nakon što je jedna od tri najveće rejting agencije na svijetu Moody’s smanjila kreditni rejting kompaniji “Adria Midco”, koja je osnivač kompanije “United Media” u čijem je vlasništvu i informativni TV kanal N1, Nova TV, Telemach i Sporklub.

Moody’s je promijenio ocjenu sa stabilno na negativne izglede, a kako kaže potpredsjednik agencije Agustin Alberti, kompanija ima slabu likvidnost u posljednjih 12 mjeseci, i morat će se pozabaviti dugom koji dospijeva na naplatu 2024. i 2025. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *