Naslovna Biznis Formirana Grupacija ugostitelja TK: Očuvati radna mjesta i ugostiteljstvo
Formirana Grupacija ugostitelja TK: Očuvati radna mjesta i ugostiteljstvo
0

Formirana Grupacija ugostitelja TK: Očuvati radna mjesta i ugostiteljstvo

0

U Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla formirana je Grupacija ugostitelja Tuzlanskog kantona koja će djelovati u okviru Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam.

Na konstituirajućoj sjednici za predsjednika Grupacije je izabran Edin Omerović, a za podpredsjednika Armin Grabičanin, vlasnici “Old Story” d.o.o., inače inicijatori organizovanog, zajedničkog, institucionalnog djelovanja ugostitelja i formiranja te grupacije.

Predstavnici ugostiteljske djelatnosti sa područja TK izabrali su i Odbor Grupacije, delegirali svoje članove u ovo tijelo i izabrali rukovodstvo Odbora, predstavnike firmi: „Old Story“ doo, „Bagi palačinkarinca“ doo, U.R. „St. James’s Irish Pub“, O.R. Svadbeni salon „Ljubavna priča“, Caffe bar „Aria“, „Piramida“, UR „Tommis“, Pizzeria „Barok“, „Time-S 92“ doo, „Hashtag“ doo.

Dogovoreno je da se u narednom periodu intenzivno radi na iznalaženju kvalitetnijih rješenja za probleme u oblasti ugostiteljstva, posebno problema uzrokovanih pandemijom.

Radi očuvanja radnih mjesta i općenito ugostiteljske djelatnosti, Vladi Tuzlanskog kantona, odnosno Ministarstvu finansija bit će upućeni zahtjevi da se procentualno smanji, odnosno, subvencioniraju režijski troškovi ( kirije, komunalije..) i da se obezbijede sredstva za subvencioniranje plata radnika u ugostiteljstvu.

Također, zahtjevaju da se omogući (u toku ljetne sezone) da svi ugostitelji putem samo jednog rješenja koje se izdaje za jednu sezonu, imaju zakonski regulisano radno vrijeme vikendom (četvrtak, petak i subota) do jedan sat, dok je dozvoljeno vrijeme za muziku uživo, do ponoći.

Ugostitelji zahtjevaju i da se pripremi prijedlog izmjene tarifa općinskih/gradskih komunalnih i preduzeća centralnog grijanja, kao i prijedlog za oslobađanje parking tarife u centru grada poslije 19 sati u toku ljetne sezone, kao i da se pripremi prijedlog kriznom štabu za povećanje broja ljudi u otvorenom i zatvorenom prostoru proporcionalno kvadraturi ugostiteljskog prostora, a da se zabrani okupljanje većeg broja osoba na javnim površinama (parkovi, parking prostori itd.) i u što kraćem roku, neselektivno donesu mjere koje direktno utiču na ograničavanje rada ugostiteljskih objekata.

– Sve to uz obavezno i kontrolisano (neselektivno) poštivanje epidemioloških mjera, sankcionisanje (neselektivno) prekšilaca naredbi, mjera i propisa – ističu iz ove grupacije.

Predstavnici Grupacije ugostitelja TK pri Udruženju za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Kantonalne privredne komore Tuzla smatraju da ti zahtjevi imaju zakonsko i logičko utemeljenje, te da bi se rješavanjem problema dao značajan doprinos opstanku ugostiteljske djelatnosti i izbjegao neželjeni scenario zatvaranja objekata, otpuštanja radnika i prijavljivanja velikog broja na evidenciju, ionako prilično opterećenog, Zavoda za zapošljavanje TK, zaključak je sa konstituirajuće sjednice Grupacije ugostitelja TK.

(Fena)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *