Naslovna Biznis Berza Šta će biti s ekonomijom: Slijedi li nam recesija ili zastrašujuće “ledeno doba”
Šta će biti s ekonomijom: Slijedi li nam recesija ili zastrašujuće “ledeno doba”
0

Šta će biti s ekonomijom: Slijedi li nam recesija ili zastrašujuće “ledeno doba”

0

Autorica Anne Lowrey na uglednom The Atlanticu je već prije sedam dana napisala tekst “This Is Not a Recession. It’s an Ice Age” ili u slobodnom prijevodu “Ovo nije recesija. Ovo je Ledeno doba”.

Ona piše kako je ono što se događa šok za američku ekonomiju, iznenadniji i jači nego što je iko ikada doživio, te upozorava na rast nezaposlenosti do za Ameriku nezamislivih 20 posto.

“Ekonomija se morala zaustaviti radi zaštite života i osiguranja funkcionalnosti medicinskog sistema. Avioni su prizemljeni, konferencije otkazane, milionima Amerikanaca su rekli da ne napuštaju svoje domove, osim da nabave namirnice i druge potrepštine. Zbog postojećih hitnih mjera kompanije nisu imale drugog izbora nego otpustiti radnike. Popis poslodavaca koji masovno otpuštaju radnike uključuje brodove za krstarenje, aviokompanije, hotele, restorane, barove, proizvođače ormara, platnenih proizvoda, novine, knjižare, ugostitelje i festivale… U realnoj ekonomiji sve se zaustavilo, zamrznulo se na mjestu. Ovo nije recesija. Ledeno je doba”, piše Lowrey.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *