Naslovna Biznis Generalni direktor Credit Suisse-a podnio ostavku zbog skandala sa špijuniranjem
Generalni direktor Credit Suisse-a podnio ostavku zbog skandala sa špijuniranjem

FILE PHOTO: Chief Executive Tidjane Thiam of Swiss bank Credit Suisse awaits a news conference to present the company's full-year results, in Zurich, Switzerland, February 14, 2018. REUTERS/Moritz Hager/File Photo

0

Generalni direktor Credit Suisse-a podnio ostavku zbog skandala sa špijuniranjem

0

Generalni direktor banke Credit Suisse Tidjane Thiam podnio je ostavku usred borbe za vlast koja je uslijedila nakon skandala sa špijuniranjem u banci.

Thiam se povlači nakon pet godina u toj švicarskoj banci, samo nekoliko mjeseci nakon što je otkriveno da su dva bivša zaposlenika bila stavljena pod prismotru.

Upravni odbor je podržao predsjedavajućeg Ursa Rohnera, jer ga je vodio “pohvalno tokom ovog nemirnog vremena”.

Thiam je rekao da nije znao za špijuniranje.

Skandal sa špijuniranjem prvobitno je izašao na vidjelo u septembru kada je istraga utvrdila da je bivši zamjenik generalnog direktora banke Pierre-Olivier Bouée angažovao privatne detektive koji će pratiti bivšeg šefa odsjeka za upravljanje bogatstvom Iqbal Khan-a.

Credit Suisse je kasnije priznao da je i njihov bivši šef kadrovske službe Peter Goerke također bio praćen, što je potaklo istragu Švicarske službe za nadzor finansija (FINMA).

Uprava banke jednoglasno je prihvatila Thiamovu ostavku u petak, a poziciju će napustiti 14. februara.

Thiama će zamijeniti Thomas Gottstein, koji je šef banke za Švicarsku.

Skandal sa špijuniranjem, koji je uključivao i proganjanje Iqbala Khana ulicama Züricha, uzdrmao je prilično staložen svijet švicarskog bankarstva, zasjenivši pokušaje Tidjana Thiama da restrukturia banku, javlja BBC.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *