Naslovna Biznis STOP medijskom porobljavanju BiH
STOP medijskom porobljavanju BiH

STOP medijskom porobljavanju BiH

0

Prije tri godine grupacija Telemach napravila je jasan plan kako uništiti domaće TV medije, a otvoriti vlastite televizije N1 i NOVA BH, preko kojih bi medijski porobili Bosnu i Hercegovinu.

Navedeno je moguće napraviti jedino ako su istovremeno  kablovski operater i vlasnik TV kanala, spremni da to zloupotrijebe.

Svi poznajemo kompaniju Telemach, koja je na BiH tržištu postala glavni i ugleda vrijedan kablovski operater.

Dugo vremena u BiH niko nije ni pomislio da je iza te uspješne kompanije postavljena čitava hobotnica firmi, koje nemaju puno doticaja s kablovskom televizijom i koje su organizirane s ciljem da ta grupacija u cjelini ovlada medijskom scenom u Bosni i Hercegovini.

Vlasnici Telemacha su na području naše zemlje otvorili svoj informativni kanal „N1“, te noviji TV kanal ¨NOVA BH¨, gdje su vještim manevrom uspjeli pridobiti nacionalne frekvencije za pokrivanje čitave BiH tim TV programom.

S jedne strane su oslabili nezavisne komercijalne elektronske medije, koje su praktično doveli do prosjačkog štapa, jer su im nedozvoljenim ubacivanjem svojih reklama u strane TV kanale oduzeli jedina i glavna sredstva za preživljavanje – njihov dio reklamnog kolača.

S druge strane iste su učinili potpuno zavisnim od Telemacha.

Neposlušne komercijalne medije Telemach ne bi uključio u svoju programsku šemu na teritoriji čitave BiH, već samo tamo gdje mora, a navedeno bi rezultiralo brzim propadanjem neposlušnih.

Time je svoje medijske konkurente držao u šaci. U tišini bi gledali otimanje njihovog dijela kolača.

Kao da navedeno nije bilo dovoljno, napravili su i sljedeće:

Nova BH, za finansiranje sadržaja kojim bi postigla visoku gledanost i potukla svoje konkurente u BiH, svaki mjesec treba značajnu količinu novca.

Očekivano ili ne, taj novac vlasnici nisu bili spremni da daju.

U grupaciji Telemach tada dolaze na ideju da novac prikupe od građana, primoravajući ih da sami plate program NOVE BH – svaki gledatelj po 1,40 KM mjesečno (s PDV-om) – inače će im uskratiti prenose utakmica reprezentacija i klubova iz BiH u raznim sportovima.

Planirano je da godišnje od 800.000 domaćinstava prikupe 13.400.000,00 KM, a u tri godine preko 40 miliona maraka!

Ne treba biti posebno pametan pa smisliti takav plan. Problem nastaje kada se isti treba sprovesti. Naravno, navedeni problem se odnosi na iole uređene zemlje, u kojima se sporovode zakoni, a regulatorne agencije rade svoj posao.

Regulatorne agencije za komunikacije u svakoj državi brinu da se zakon poštuje. U toj oblasti njihov osnovni zadatak je da osiguraju pluralnost medija.

Srbijanski biznismen, čovjek o kojem smo već mnogo puta pisali, suvlasnik grupacije Telemah, morao je da ¨uvjeri¨ službenike Regulatorne agencije za komunikacije BiH, da odustanu od zaštite medijskog pluralizma i stave se ¨na raspolaganje¨ Telemachu, s ciljem realizacije plana medijskog porobljavanja BiH.

Gledajući na nečinjenje i  pasivno držanje Regulatorne agencije očito je u tome uspio.

U takvoj situaciji medijsko porobljavanje BiH bilo je gotovo sigurno, a zaustaviti ga je moglo samo čudo.

Na svu sreću građana BiH, što je više izuzetak nego praksa, tri telekoma (BH Telecom, HT Eronet i M;TEL) su se ujedinili i odlučno rekli „NE“ takvom pokušaju porobljavanja medijske scene u BiH.

Ako se prisjetimo basne u kojoj vuk, da bi pojeo sva tri vola, prvo mora da razbije njihovu slogu, možemo se nadati da će možda ta basna u BiH imati drugačiji kraj.

Možemo se nadati da lobiranja za uključenje NOVE BH neće imati svrhe pa „da vuk crkne od gladi“ – ili preciznije: da projekt NOVA BH propadne – kao završni udarac i obaranje plana porobljavanja medijske scene u BiH.

(Prve novine)
Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *