Naslovna Biznis Dolar oslabio prema euru, očekuje se smanjenje kamata Feda
Dolar oslabio prema euru, očekuje se smanjenje kamata Feda
0

Dolar oslabio prema euru, očekuje se smanjenje kamata Feda

0

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošle sedmice 0,5 posto, na 98,30 bodova.

Pritom je kurs eura prema dolaru porastao 0,5 posto, na 1,1040 dolara.

No, dolar je ojačao u odnosu na japansku valutu, i to za 1,3 posto, pa je njegova cijena dosegnula 108,30 jena, prenosi SEEbiz.

Japanski jen, valuta-utočište u koju investitori sklanjaju kapital u nestabilnim vremenima na gospodarskom i političkom planu, oslabio je zbog jačanja sklonosti ulagača prema riziku nakon što su SAD i Kina postigli parcijalni trgovinski sporazum.

U petak je predsjednik SAD-a Donald Trump objavio da je sa zamjenikom predsjednika kineske vlade Liu Heom dogovorio prvu fazu trgovinskog sporazuma koji uključuje razmjenu poljoprivrednih proizvoda, pitanje valute i neke aspekte zaštite intelektualnog vlasništva.

Preliminarni djelomični sporazum velik je korak prema rješenju trgovinskog rata između dva najveća svjetska gospodarstva, koji traje 15 mjeseci i koji je pogodio svjetska finansijska tržišta, poremetio proizvodnju i usporio rast globalnog gospodarstva.

Kina i SAD blizu su završetka trgovinskog rata, a trebat će do pet sedmica da se sporazum napiše, kazao je Trump novinarima nakon razgovora sa Heom.

Američki ministar financija Steven Mnuchin kazao je, pak, kako SAD neće povećati carine na 30 posto, s prijašnjih 25 posto, na oko 250 milijardi dolara vrijedan kineski izvoz, što je trebalo stupiti na snagu u utorak.

Američka je valuta, pak, oslabila u odnosu na euro jer se zbog naznaka usporavanja rasta američke privrede očekuje da će središnja banka Feda već ovoga mjeseca dodatno smanjiti ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, već treći put ove godine.

Pojedini analitičari smatraju da bi, osim u listopadu, Fed mogao smanjiti kamate još jednom do kraja godine, ukupno četiri puta u ovoj godini.

(Fena)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *