Naslovna Biznis Top 10 kompanija s najvećim brojem uposlenika u BiH
Top 10 kompanija s najvećim brojem uposlenika u BiH
0

Top 10 kompanija s najvećim brojem uposlenika u BiH

0

Tako se navodi u podacima koje su prikupili Finansijsko informatička agencija Federacije Bosne i Hercegovine (FIA) i Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge Banja Luka.

Od deset kompanija i ustanova koje ćemo spomenuti, samo dvije su privatne, dvije su zapravo klinički centri, a ostale su ili javna preduzeća ili proizvodne državne kompanije.

Ako je suditi prema navedenim izvorima, kompanija sa najvećim brojem uposlenika u Bosni i Hercegovini tokom 2018. godine je tuzlanski Bingo sa 6.845 građana koji platu primaju od ovog trgovačkog giganta.

Na drugom mjestu je entitetsko javno preduzeće “Šume Republike Srpske” sa 4.958 zaposlenih, a na trećoj poziciji je također jedno javno preduzeće – Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, sa 4.462 registrovanih uposlenika tokom 2018. godine.

 

BH Telecom zauzima četvrto mjesto po broju uposlenih, pa se ta cifra za ovo veliko javno preduzeće zaustavila na 3.303, dok je peto mjesto sa nešto manjim brojem – 3.283 – zauzeo Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Još jedna državna firma nalazi se na šestom mjestu sa 3.139 uposlenih, a riječ je o Željeznicama Federacije Bosne i Hercegovine.

Tek druga privatna kompanija nalazi se na sedmom mjestu, riječ je FIS-u iz Viteza u kojem je zaposleno 3.015 ljudi.

Još jedan klinički centar je na osmom mjestu. Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjoj Luci zapošljava 2.769 osoba. Deveta najmnogoljudnija kompanija je Rudnik mrkog uglja Banovići sa 2.673 uposlenih, a na posljednjem mjestu je još jedno javno preduzeće – Željeznice Republike Srpske sa 2.462 uposlene osobe.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *