Naslovna Biznis Berza BiH ekonomski u rangu s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, u regionu najnaprednija Crna Gora
BiH ekonomski u rangu s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, u regionu najnaprednija Crna Gora
0

BiH ekonomski u rangu s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, u regionu najnaprednija Crna Gora

0

Evropska statistička agencija Eurostat objavila je najnoviji bilten sa statističkim podacima zemalja koje su kandidati za članstvo Evropske unije (EU), a bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika Bosne i Hercegovine je, prema tim podacima, 2017. godine iznosio 4.400 eura.

Pokazatelji zemalja kandidata su upoređeni s prosjekom Evropske unije, gdje je BDP po glavi stanovnika te godine iznosio 30 hiljada eura, što je daleko od standarda ne samo u BiH, već i u drugim zemaljama u okruženju.

Agencija za statistiku BiH još nikada nije objavila podatke BDP-a po glavi stanovnika za 2018. godinu.

 

Najveći BDP po glavi stanovnika je, u regiji, imala Crna Gora sa 6.900 eura, a zatim Srbija sa 5.600 eura. Makedonci imaju 4.800 eura po stanovniku, a Albanci svega 4.000 eura. Na začelju je Kosovo sa 3.600 eura po stanovniku

Turska je među zemljama kandidatima za EU imala 2017. godine daleko najbolji prosjek BDP-a po glavi stanovnika – 9.400 eura. No, uprkos tome, prosjek BDP-a po glavi stanovnika je u EU 3,2 puta veći nego u Turskoj.

U 2010. i 2011. godini, nakon svjetske ekonomske krize, zabilježen je solidan ekonomski rast u svim zemljama kandidatima za članstvo u EU, osim u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Naročito velik rast zabilježen je tek u Turskoj.

 

Pad ekonomske proizvodnje zabilježen je 2012. godine u četiri zemlje regiona, među kojima je najveći pad, od −0,8 posto u odnosu na prethodnu godinu, imala Bosna i Hercegovina. No, ništa bolje nisu prošle ni Crna Gora, Makedonija i Srbija.

U 2013. došlo je do rasta BDP-a u svim zemljama kandidatima, a trend je nastavljen i 2014. godine s iznimkom u Srbiji, gdje je pao za 1,6 posto. Pritom su Bosna i Hercegovina i Kosovo najslabije napredovale.

Bosna i Hercegovina je solidan rast postigla 2015. i 2016. godine, ali podaci za 2017. godinu nisu navedeni.

Eurostat se prilikom izrade biltena služio podacima nacionalnih agencija za statistiku.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *