Naslovna Biznis Gradnja HE Vranduk: Strabag dužan Elektroprivredi BiH isplatiti 5,7 miliona eura
Gradnja HE Vranduk: Strabag dužan Elektroprivredi BiH isplatiti 5,7 miliona eura
0

Gradnja HE Vranduk: Strabag dužan Elektroprivredi BiH isplatiti 5,7 miliona eura

0

Prema presudi suda u Beču, Konzorcij “Strabag AG/Končar” s kojim je Elektroprivreda BiH zaključila Ugovor o izgradnji Hidroelektrane Vranduk, dužan je po osnovu bankarske garancije za dobro izvršenje posla Elektroprivredi BiH isplatiti 5,74 miliona eura sa pripadajućim naknadama.

Eventualna žalba ne odlaže izvršenje presude i njena realizacija se može očekivati u narednom periodu, saopćili su.

“Presuda suda u Beču pred kojim vodimo spor sa Konzorcijem Strabag AG/Končar, nikako ne znači odustajenje od arbitražnog postupka pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Briselu. Elektroprivreda BiH nastavlja ovaj proces”, navodi izvršni direktor za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH Senad Salkić, saopćeno je iz Službe za komunikacije EPBiH.

Strabag” je pokrenuo spor pred Međunarodnim sudom za arbitražu Mađunarodne trgovačke komore (ICC) zbog, kako su ustvrdili, neispunjavanja ugovora u vezi sa izgradnjom HE Vranduk. Inače, izgradnja HE Vranduk procijenjena je na oko 300 hiljada eura.

Ugovor s konzorcijem Strabag za izgradnju HE Vranduk potpisan je početkom 2016. godine, ali je, nakon pripremnih radova i najave izgradnje, došlo do obustave radova, budući da je austrijska građevinska kompanija tražila još pet mil KM koji su se pojavili kao dodatni troškovi u izgradnji.

Elektroprivreda nije na to pristala, nakon čega je Strabag zaustavio radove. Kasniji pokušaji nagodbe nisu uspjeli, a Strabag je pokrenuo postupak arbitraže.

Prema najnovijim informacijama, sve izgrađeno na mjestu hidroelektrane Vranduk sada ova kompanija mora vratiti u prvobitno stanje.

Razlog odluke leži u činjenici da je Evropska banka za obnovu i razvoj odlučila da je obustava radova i vraćanje na prvobitno stanje najbolje rješenje zbog toga što je Strabag izašao iz projekta, a Euro-asfalt i Končar nisu uspjeli promijeniti stavke ugovora kod EBRD-a i nastaviti radove.

Spor u ovom projektu tako će se nakon svega rješavati u Parizu, gdje je sjedište Međunarodnog arbitražnog suda.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *