Naslovna Biznis Kako se kupuje u BiH: Bingo najveći u maloprodaji, online kupovina sve popularnija
Kako se kupuje u BiH: Bingo najveći u maloprodaji, online kupovina sve popularnija
0

Kako se kupuje u BiH: Bingo najveći u maloprodaji, online kupovina sve popularnija

0

Kako u sažetom saopćenju glasi, rast prodaje savremenih prehrambenih malopridajnih centara je usporen s obzirom na smanjeno povjerenje u lancu vrijednosti. Bankrot koji je prije nekoliko godina zadesio Tuš te strah da bi se nešto slično ponovo moglo desiti igrali su značajnu ulogu u tom procesu.

Što se tiče neprehrambene maloprodaje, registrovano je pomjeranje prodajnih mjesta iz zasebnih objekata ka velikim prodajnim centrima, bez obzira na to da li se nalaze u centru grada ili na periferiji. Kako naglašava Euromonitor, zabilježena je uspješnost tržnih centara u kojima preovladava neprehrambena prodaja, uz dodatak nekoliko prodavnica s hranom i jednim velikim marketom.

Ipak, mali nezavisni prodavači, prehrambeni i neprehrambeni, prepoznati su kao mogući kreatori inovativnih rješenja jer, kako ističe Euromonitor, veliki centri ne mogu da ispune sve zahtjeve potrošača.

Savremena prehrambena maloprodaja

Hipermarketi igraju značajnu ulogu u rastu prodaje, a male prodavnice mogle bi u narednom periodu također zabilježiti rast prodaje. Najveći i najuspješniji trgovački lanac je kompanija Bingo, a najveći rast zabilježio je Mercator.

Tradicionalne prodavnice imaju manju konkurenciju i djeluju bez većeg pritiska, piše Euromonitor. Konkretno, rast u ovom sektoru pokreću objekti poput kioska, a lokalne pekare također bilježe uspjeh u 2018. godini.

Odjeća i obuća

Velike međunarodne kompanije drže jaku poziciju u prodaji odjeće i obuće u Bosni i Hercegovini, dok su mala preduzeća gotovo istisnuta s tržišta. Također, milenijalci utječu na pozitivan rast specijalističkih maloprodajnih lokacija.

Tema Retail, odnosno LC Waikiki je prestigao Zaru kada je riječ o liderstvu u maloprodaji odjeće i obuće.

Ljepota i zdravlje

Kada je riječ o industriji ljepote i zdravlja, u 2018. godini zabilježen je nastavak evolucije ovakvih maloprodajnih centara. Također, potražnja vitamina i dijetalnih proizvoda zabilježila je rast, a rast broja privatnih apoteka također nije manji u odnosu na 2017. godinu.

Kada je riječ o uslugama ljepote, firma Phoenix drži prvenstvo, dok je dm – Drogerie Markt zabilježio najveći rast.

Online prodaja

Rast je zabilježen, piše Euromonitor, i u prodaji putem interneta, a 2018. godina bila je najbrže rastuća za tu vrstu maloprodaje. Pored direktne kupovine, najveću bazu čine preprodavači, odnosno treće partije.

Aliexpress je novi lider, dok je na drugom mjestu eBay, a najveći lokalni prodavač je Ekupi. Najviše se prodaju kućni aparati, bijela tehnika i namještaj.

Mobilni internet

Infrastruktura koja omogućava pristup internetu je znatno poboljšana i u 2018. godini. Međunarodne kompanije i dalje drže primat kada je riječ o omogućavanju mobilnog interneta. Uređaji na bazi Androida su najbrojniji u Bosni i Hercegovini, saopćava Euromonitor.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *