Naslovna Biznis Island: Ako se poveća plata direktoru, u istom omjeru mora i zaposlenim
Island: Ako se poveća plata direktoru, u istom omjeru mora i zaposlenim
0

Island: Ako se poveća plata direktoru, u istom omjeru mora i zaposlenim

0

Radnički sindikati na Islandu traže da se, ukoliko dođe do povećanja plata direktora u toj otočkoj zemlji, istovremeno povećaju i plate svih ostalih uposlenika, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon što su u toj zemlji prethodnih mjeseci povećane plate direktora u nekoliko kompanija, radnički sindikati su predložili usvajanje zakona prema kojem bi, u tom slučaju, bile povećane i plate svih uposlenika.

Direktoru naftne kompanije N1, Eggertu Doru Kristoferssonu, nedavno je povećana plata za 20,6 posto, što je pokrenulo žustru raspravu na Islandu o potrebi povećanja plata svim uposlenicima u kompaniji.

Sindikat trgovaca Reykjavika (VR) je promptno tražio da se i svim ostalim uposlenicima u kompaniji N1 poveća plata u istom omjeru.

“Ako kompanija bilježi veliki napredak, onda je krajnje prirodno da jedan dio kolača pripada i onima koji obavljaju značajan posao u firmi i koji doprinose da sve funkcioniše kako treba”, navodi se u saopćenju VR-a.

Dodaje se i kako očekuju da u svim kompanijama u zemlji platni režim bude regulisan na ovaj način kako ne bi došlo do velikog finansijskog jaza između poslodavaca i uposlenika.

(Fokus.ba)

 

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *