Naslovna Biznis Berza Cijene nafte na najvišem nivou u posljednje tri godine
Cijene nafte na najvišem nivou u posljednje tri godine
0

Cijene nafte na najvišem nivou u posljednje tri godine

0

Na svjetskim su tržištima cijene nafte su se prošle sedmice popele na najviši nivo u tri godine.

Na londonskom je tržištu cijena barela došla na oko 68 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio za malih 1,3 posto, na oko 65 dolara.

Prethodnih sedmica cijene nafte su naglo rasle jer ih je, među ostalim, podržavalo slabljenje dolara. Kako se cijena nafte izražava u dolarima, slabija američka valuta može potaknuti potražnju za naftom jer su njezine cijene niže za kupce koji koriste druge valute.

No, nakon što je slabio šest sedmica zaredom i pao na najniže razine u tri godine, prošle sedmice dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na košaricu šest drugih najvažnijih svjetskih valuta, blago porastao, što je utjecalo na blagi i gotovo neprimjetan pad.

S druge strane, cijene nafte već dulje vrijeme imaju čvrstu podršku zahvaljujući dogovoru Organizacije izvoznika nafte (OPEC) i nekih proizvođača izvan tog kartela, uključujući Rusiju, o smanjenju proizvodnje za 1,8 miliona barela dnevno.

Taj dogovor, postignut krajem 2016., potrajat će najmanje do septembra, a možda i do kraja ove godine.

Posljednji podaci pokazuju da se taj ugovor poštuje, a da potražnja za naftom raste.

Prošle je godine globalna potražnja za naftom porasla za 1,6 miliona barela dnevno ili oko 1,5 posto, a u švicarskoj banci UBS procjenjuju da bi ove godine trebala porasti za dodatna 1,3 miliona barela dnevno, a možda i više s obzirom da je Međunarodni monetarni fond (MMF) povećao procjenu rasta svjetskog gospodarstva.

S te strane cijene nafte i dalje imaju čvrstu podršku, pa većina analitičara ne očekuje znatniji pad cijena.

Međutim, podaci Međunarodne agencije za energiju (IEA) pokazali su da je u studenom prošle godine proizvodnja nafte u SAD-u premašila 10 miliona barela dnevno, prvi put od 1970. godine.

Uz to, proizvodnja i dalje raste, što pritišće cijene nafte. Tako je u petak tvrtka Baker Hughes objavila izvješće prema kojemu je prošle sedmice broj naftnih postrojenja u SAD-u porastao drugi tjedan zaredom, i to za njih šest, na ukupno 765 postrojenja.

To je znatno više od oko 560 postrojenja, koliko ih je bilo aktivno u istom lanjskom razdoblju, što pokazuje da američkim proizvođačima odgovaraju ove razine cijena, pa se odlučuju na pojačanu proizvodnju. A to, pak, umanjuje utjecaj smanjene proizvodnje OPEC-a na cijene ‘crnog zlata’.

(Fena)

Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *