Naslovna Biznis eBay prekida sve veze s PayPalom
eBay prekida sve veze s PayPalom
0

eBay prekida sve veze s PayPalom

0

Internetska platforma za trgovinu eBay i servis za plaćanja PayPal u završnoj su fazi svog “razvoda”.

Vodeća trgovinska platforma na svijetu u srijedu je objavila da ubuduće PayPal neće biti njezin glavni partner za plaćanja. eBay je za novog partnera izabrao nizozemsku kompaniju Adyen. Time su u potpunosti prekinute veze između dvije kompanije koje već imaju povijest relativno složenih odnosa. Podsjetimo, eBay je kupio PayPal – tvrtku iza koje su stajali veterani Silicijske doline Elon Musk i Peter Thiel – 2002. godine za 1,5 milijardi dolara.

S vremenom se pokazalo kako je to bila odlična investicija. Naime, kada je eBay izdvojio PayPal prije tri godine, vrijednost platnog servisa bila je bliža 50 milijardi dolara. Sada vrijedi 100 milijardi dolara, no vijest o prekidu veza s eBayom srušila je cijenu dionice za čak 11 posto. Unatoč izdvajanju, dvije kompanije u protekle su tri godine ostale relativno blisko povezane. PayPal je nastavio procesirati platne transakcije za eBay, a i omiljeni je način plaćanja za većinu korisnika te platforme.

Međutim, sada je i tome došao kraj, a eBay uz pomoć Adyena pokušava zadobiti više kontrole nad plaćanjima na svojoj stranici. Kako prenosi CNN, kompanija tvrdi kako će dobrobiti ove promjene uključivati niže troškove za prodavatelje i više opcija plaćanja za kupce. Krajem ove godine promjena platnog agenta započet će na sjevernoameričkom tržištu, a eBay očekuje da će gotovo svi korisnici u svijetu koristiti novi sustav do 2021. godine.

Glasnogovornica PayPala Amanda Miller tvrdi kako će kompanija “nastaviti pružati sveobuhvatna platna rješenja za eBay do jula 2020. godine”. Kao jedna od opcija plaćanja PayPal će biti dostupan na stranici eBaya do jula 2023. godine, dodala je Miller. Prekidanje veza svakako će biti veliki udarac za PayPal, ako ne pronađe dostojnu alternativu.

Naime, plaćanja na stranici eBaya čine 13 posto svih plaćanja preko tog servisa u četvrtom kvartalu. U istom lanjskom razdoblju taj je udjel iznosio 16 posto. Iz Adyena koji već surađuje s velikim tehnološkim tvrtkama poput Ubera i Netflixa priopćili su kako su “uzbuđeni” zbog suradnje s eBayom. Adyen podržava transakcije u 150 valuta.

(poslovni.hr)

Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *