Naslovna Biznis Merkel i Macron za Bugarsku u eurozoni
Merkel i Macron za Bugarsku u eurozoni
0

Merkel i Macron za Bugarsku u eurozoni

0

Nastojanja Bugarske da dobije podršku za svoj plan o uvođenju eura kao nacionalne valute naišao je na odobravanje u srcu Evropske unije – u Njemačkoj i Francuskoj.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron rekli su da će podržati napore crnomorske države da zamjeni lev jedinstvenom valutom, javlja Bloomberg.

Oni su obećali bugarskom premijeru Bojku Borisovu, koji je bio u posjetama Berlinu i Parizu, da će pomoći Bugarskoj da uđe u Evropski mehanizam deviznih kurseva, ERM-2, koji je prethodnica ulaska u eurozonu.

“S naše tačke gledišta, Bugarska bi trebala buiti sposobna da u svemu participira što je brže moguće”, rekla je Merkel novinarima u glavnom gradu Njemačke.

Ona je dodala da EU mora napraviti “vidik nade” za balkansku regiju, za koju se izgledi pridruživanja najvećem svjetskom trgovinskom bloku smatraju sredstvom za smirivanje obnovljenih napetosti, javlja Bloomberg.

Poslovne malverzacije

Macron je kazao da će i on podržati bugarsku kandidaturu, koja je već dugo na čekanju, za pridruživanje bezviznoj šengenskoj zoni.

Odluka o tome je odgađana zbog zabrinutosti vezane za korupciju i pravosuđe u toj zemlji. Prema Transparency Internationalu, Bugarska je u pogledu zloupotreba položaja i poslovnih malverzacija najlošije ocjenjena u evropskom bloku.

Također se navodi da je Bugarska, koja se pridružila EU prije desetak godina i koja je i dalje najsiromašnija država u tom bloku, postavila uvođenje eura kao prioritet u prvim sedmicama mandata treće vlade pod rukovodstvom Bojka Borisova u osam godina.

Bugarska već ispunjava standarde o visini javnog duga i fiskalne zahtjeve EU-a za pridruživanje mehanizmu ERM-2. Njena valuta, lev, vezana je za euro prema odluci nadležnog monetarnog regulatora donesenoj prije 20 godina u svjetlu bankarske krize u toj zemlji.

(Agencije)

Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *